Βενιζέλος: Ανεύθυνη και μικρόψυχη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Βενιζέλος: Ανεύθυνη και μικρόψυχη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη κριτική άσκησε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο για «μικρόψυχη υστερόβουλη και ανεύθυνη στάση».

«Οι προτάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν για πολλά σημεία μικρόψυχη και αμυντική», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα τον αποκλεισμό της αναθεώρησης του άρθρου 16 παράγραφοι 5 και 8 για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και την απόρριψη της πρότασης για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Σε πολλά σημεία η πρόταση και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υστερόβουλη, όπως η προσπάθεια εισαγωγής ως πάγιου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής αλλά και ρητορικά έως δημαγωγικά, χωρίς πραγματικό κανονιστικό περιεχόμενο. Σε άλλα ήταν αλλοιωτικά του πολιτεύματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας όπως η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ευκολία των δημοψηφισμάτων με συλλογή υπογραφών. Ήταν ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικριτικός ήταν και για το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο κράτος, τονίζοντας ότι είναι κάτι που δεν υπάρχει ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Ο κ. Βενιζέλος μίλησε όμως και για προβλήματα που υπάρχουν στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμες τις προτάσεις της για το άρθρο 16 και για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι «είναι κρίμα που αυτές δεν εισάγονται καν στην επόμενη Βουλή».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ανούσια» τη σύγκρουση ως προς τη δέσμευση της δεύτερης Βουλής από τις κατευθύνσεις της πρώτης και πρόσθεσε ότι «το πέσιμο του ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα του Συντάγματος είναι το άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της αναθεωρητικής διαδικασίας».

«Χωρίς συναίνεση και χωρίς πολιτικό πολιτισμό η αναθεώρηση δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε εφικτή», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή