Σαράντα εννιά νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)

Σαράντα εννιά νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δύο τεμένη στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας, στο κέντρο του Κράιστσερτς (τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας). Ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται.

Αρχικά, η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Αρντέρν,  δήλωσε ότι υπάρχουν 40 νεκροί  και περισσότεροι από 20 σοβαρά τραυματίες ενώ λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 49. 

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας, Μάικ Μπους, διευκρίνισε ότι 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ – το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας – και ακόμη 7 σε αυτό του προαστίου Λίνγουντ, ενώ ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, όπως  ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας, 48 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες.

Ο βασικός δράστης των επιθέσεων – ένας 28χρονος λευκός με καταγωγή από την Αυστραλία – μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook. 

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη.Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-1

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει κάνει 4 συλλήψεις – τρεις άνδρες και μία γυναίκα – αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι δράστες και προέτρεψε τους πιστούς μουσουλμάνους να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής σε «όλη» τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Μπους, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Σάββατο. Η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις. 

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία. 

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-2

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ στη λεωφόρο Ντινς – εκεί όπου σκοτώθηκαν οι περισσότεροι – προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων ήταν λευκός, φόραγε στολή παραλλαγής , αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-3

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η δεύτερη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ Λίνγουντ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους δράστης φορούσε επίσης στολή παραλλαγής και κράνος μοτοσικλέτας. 

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-4

 

Ο 28χρονος «μοναχικός λύκος» που σκόρπισε τον θάνατο

Στη δημοσιότητα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από βίντεο του βασικού δράστη της σημερινής αιματοχυσίας την ώρα που οδηγούσε οπλισμένος στους δρόμους της πόλης πριν την επίθεση σε ένα τεμένη.  Ο ένοπλος – ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το ψευδώνυμο, "Brenton Tarrant" – κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-5

Πριν την επίθεση φέρεται να είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα μανιφέστο στο οποίο επιτιθόταν εναντίον των μεταναστών ενώ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις και στο δύο τεμένη. Μάλιστα, αναφέρει ότι είχε σκοπό να επιτεθεί και σε τρίτο τέμενος στην πόλη Ασμπάρτον.

Σε μια ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους, ένας χρήστης ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και πρόσθεσε τον σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε αργότερα η επίθεση, καθώς και ένα μανιφέστο.

Στο μανιφέστο αυτό ως κίνητρο για τις επιθέσεις αναφερόταν «η λευκή γενοκτονία», ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-6

Ο 28χρονος ανέφερε ότι δεν είναι μέλος καμίας οργάνωσης και ενήργησε μόνος του αλλά είχε επαφές με πολλές εθνικιστικές ομάδες και ανέφερε τέλος ότι επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία λόγω της θέσης της, για να δείξει ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαλλαγμένα από «μαζική μετανάστευση».

Η επίθεση στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας θυμίζει πολύ τις επιθέσεις που είχε διαπράξει ένας άλλος λευκός «μοναχικός λύκος» εθνικιστής, ο Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος διέπραξε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νορβηγία το 2011.

Τότε συνολικά 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 8 από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο, και 69 ακόμα, κυρίως έφηβοι, δύο ώρες αργότερα, όταν άνοιξε πυρ  ντυμένος  αστυνομικός,  στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια. 

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-7

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-8

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-9

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς

Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς. «Υπάρχουν πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

Σαράντα εννιά  νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία (Βίντεο – Φωτογραφίες)-10

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή