Σε κλίμα έντασης ξεκινάει σήμερα το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα

Σε κλίμα έντασης ξεκινάει σήμερα το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην Καλαμάτα το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ του ΠΑΜΕ και των υπόλοιπων συνδικαλιστικών παρατάξεων, που παρατηρούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα, μεταφέρθηκαν και στην Καλαμάτα. Ενδεικτικό του εκρηκτικού σκηνικού είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ομοσπονδία της ΓΣΕΕ, αυτή των ιδιωτικών υπαλλήλων, δεν κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει το συνέδριό της και να εκλέξει τους 30 συνέδρους που θα λάμβαναν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες της ΓΣΕΕ. Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα έγινε στις 23 Φεβρουαρίου. Πλέον, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κάνουν λόγο για «νόθους αντιπροσώπους» και «στελέχη της εργοδοσίας που παριστάνουν τους εκλεγμένους εργαζομένους», ενώ οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων παρατάξεων καταγγέλλουν «κλίμα βίας, τρομοκρατίας και εκφοβισμού», με στόχο την παρεμπόδιση των συλλογικών εργασιών.

Χθες, το ΠΑΜΕ ματαίωσε προγραμματισμένη εκδήλωση της ΓΣΕΕ για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας Εργατών, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση, στο συνέδριο της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης έχει προγραμματιστεί να συμμετέχουν 350 σύνεδροι, που εκπροσωπούν 146 εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες από όλη τη χώρα. Στο μεταξύ, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας παρουσιάστηκε έρευνα εθνικής κλίμακας του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Alco, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των εργαζoμένων του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε σχέση με την παρούσα απασχόλησή τους. Οπως επισήμαναν οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ενώ δεν βλέπουν προοπτική βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης. Παράλληλα, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στην τελευταία θέση, ανάμεσα σε 33 χώρες, στους δείκτες «Ενταση Εργασίας» και «Εργασιακή Ανασφάλεια». Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται στην πλειονότητά τους δυσαρεστημένοι σε σχέση με την παρούσα απασχόλησή τους και ιδιαίτερα ως προς τις ακόλουθες παραμέτρους:

α) την ικανότητα εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων με βάση τις απολαβές τους,

β) την προοπτική βελτίωσης των απολαβών τους,

γ) την ένταση και τον χρόνο εργασίας,

δ) τη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου,

ε) την κατανομή ανατιθέμενων αρμοδιοτήτων και

στ) την αναντιστοιχία αντικειμένου εργασίας ως προς τις σπουδές και τα προσόντα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή