Αυξηση ΑΕΠ 0,6% βλέπει φέτος το Ifo για τη Γερμανία

Αυξηση ΑΕΠ 0,6% βλέπει φέτος το Ifo για τη Γερμανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα περιοριστεί σε μόλις 0,6% το 2019, προέβλεψε χθες το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, διότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε σημαντική εξασθένηση της ζήτησης για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα. Προηγουμένως το Ifo προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για το 2019, ενώ το 2018 το ΑΕΠ της Γερμανίας είχε αυξηθεί με ρυθμό 1,5%.

Ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Τραμπ, η απειλή χαοτικής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η επιβράδυνση της παγκόσμιας και της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να θέσουν τέλος στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία διανύει το δέκατο έτος της. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η γερμανική οικονομία μόλις που απέφυγε την τεχνική ύφεση και η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα είναι «μέτρια», ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Ο Τίμο Βολμερχόιζερ, οικονομολόγος του Ifo, δήλωσε χθες πως ο κλάδος της γερμανικής βιομηχανίας, περιλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, πιθανότατα δεν θα συνεισφέρει καθόλου στη συνολική ανάπτυξη το 2019.

«Η παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα είναι ασθενής, επειδή εξακολουθεί να υποχωρεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η ισχυρή αγορά εργασίας, ο χαμηλός πληθωρισμός και η σημαντική αύξηση των μισθών λογικά θα υποστηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει τη συνολική ανάπτυξη. Επιπλέον, οι δημόσιες δαπάνες προβλέπεται πως θα αυξηθούν με ρυθμό 2,6% το 2019 από 1% το 2018, αντισταθμίζοντας ακόμη περισσότερο την υποχώρηση των εξαγωγών. Για το 2020 οι οικονομολόγοι του Ifo προβλέπουν ανάκαμψη της ανάπτυξης στο 1,8%. Επίσης, χθες το οικονομικό ινστιτούτο DIW αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 στο 1% από 1,8% προηγουμένως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή