Νέες πιέσεις ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400

Νέες πιέσεις ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο παράλληλες παρεμβάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν την πίεση προς την Αγκυρα για ματαίωση της προγραμματισμένης αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Καταθέτοντας στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι ήταν κατηγορηματικός: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να παραδώσουμε F-35 αν υπάρχουν S-400 στην Τουρκία».

Η Αγκυρα έχει παραγγείλει 100 μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενεάς από τις ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής τους. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το ρωσικό σύστημα των S-400, με τα ραντάρ που διαθέτει, θα μπορούσε να προσφέρει στη Μόσχα πολύτιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των αμερικανικών αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε την πρόσφατη τοποθέτηση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αδρανείς «αν οι σύμμαχοί μας στο NATO αγοράσουν όπλα από τους αντιπάλους μας». Προσέθεσε δε ότι «η απόκτηση S-400 θα μας υποχρεώσει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα F-35». Στην ίδια δήλωση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι ενδεχόμενη απόκτηση των S-400 «θα δημιουργήσει κίνδυνο για επιβολή κυρώσεων» εναντίον της Αγκυρας.

Οι αμερικανικές πιέσεις δεν φαίνεται να έχουν κάμψει την τουρκική ηγεσία. Στη διάρκεια επίσημου γεύματος με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400 εξυπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας του και θα προχωρήσει κανονικά. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι τα F-35 θα έρθουν στη χώρα του σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και θα εγκατασταθούν στην επαρχία της Μαλάτειας, τον Νοέμβριο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ακάρ έκανε γνωστό ότι Ρωσία και Τουρκία εργάζονται για τη δημιουργία κοινού κέντρου συντονισμού στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο θύλακο των αντικαθεστωτικών ανταρτών που μάχονται τον πρόεδρο Ασαντ.

Στην προαναφερθείσα κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής, ο Σκαπαρότι εξέφρασε ανησυχία και για τη ρωσική δραστηριότητα στα Βαλκάνια. «Ανησυχώ για τα Βαλκάνια. Εχουμε δει αύξηση των κακόβουλων προσπαθειών άσκησης επιρροής (από τη Ρωσία) τον περασμένο χρόνο», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν προσπάθειες επηρεασμού εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή