Ανάσα για τη ΔΕΗ η προπληρωμή 550 εκατ. από το Δημόσιο

Ανάσα για τη ΔΕΗ η προπληρωμή 550 εκατ. από το Δημόσιο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν μάννα εξ ουρανού λειτούργησε για τη ΔΕΗ η προπληρωμή του Δημοσίου για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της τρέχουσας χρονιάς, ύψους 550 εκατ. ευρώ. Το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανακουφίζοντας τη διοίκηση της εταιρείας, που ζούσε με την αγωνία της αποπληρωμής του ομολόγου λήξης Απριλίου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, μετά την απότομη προσγείωση των σχεδίων για νέα έκδοση στις διεθνείς αγορές.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η διοίκηση της ΔΕΗ «πάγωσε» την έκδοση του νέου ομολόγου που είχε προγραμματίσει για το πρώτο τρίμηνο του έτους και στο οποίο είχε στηρίξει την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο, αντιλαμβανόμενη ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από τις τράπεζες χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης των εσόδων.

Οι προσπάθειες του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, να πείσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να εγκρίνει τη μετακύλιση μέρους του αυξημένου κόστους παραγωγής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, έπεσαν στο κενό λόγω πολιτικού κόστους εν μέσω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Η προπληρωμή της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του Δημοσίου έναντι έκπτωσης 6%, μέτρο που καθιέρωσε από το 2017 η ΔΕΗ προς τους μεγάλους πελάτες της για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, ήταν το Plan B του κ. Παναγιωτάκη για την αποπληρωμή του ομολόγου λήξης Απριλίου, αν και ο ίδιος αναγνώρισε ότι η λύση αυτή θα ασκούσε πιέσεις στη ρευστότητα της επιχείρησης. «Η αποπληρωμή του ομολόγου είναι πλήρως διασφαλισμένη. Η εταιρεία διαθέτει μέσω γραμμών χρηματοδότησης περίπου 200 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα», είχε δηλώσει προσφάτως ο κ. Παναγιωτάκης ανακοινώνοντας το «πάγωμα» της έκδοσης νέου ομολόγου. Οπως δε προέκυψε από τη συνέχεια της συζήτησης, μιλώντας για ταμειακά διαθέσιμα, ο κ. Παναγιωτάκης εννοούσε τα 550 εκατ. ευρώ που ανέμενε από το Δημόσιο, αφού η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι αρνητική, με αποτέλεσμα να έχει αφήσει μήνες απλήρωτους εργολάβους, προμηθευτές, φορείς της αγοράς και παραγωγούς AΠE. Το πρόβλημα της ρευστότητας καθημερινά διογκώνεται καθώς η αύξηση του κόστους στη χονδρική αγορά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρμοδίων στελεχών της, ζημιώνει την επιχείρηση κατά 2 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Η εξέλιξη αυτή, του αυξημένου κόστους παραγωγής από τη μια, χωρίς αύξηση εσόδων από την άλλη, αποτυπώνεται ήδη στα αποτελέσματα εννεαμήνου όπου η επιχείρηση καταγράφει ζημίες ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, και οι οποίες αναμένεται να διευρυνθούν στο τέλος του έτους.

Τα 550 εκατ. ευρώ του Δημοσίου θα έχουν εξαιρετικά βραχυχρόνια επίπτωση στη ρευστότητα της εταιρείας. Ποσό 150 εκατ. από αυτά επέστρεψε στο Δημόσιο πριν καν φτάσει στα ταμεία της ΔΕΗ, αφού αντιστοιχούσε σε διαφορά της περυσινής προπληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ποσό 170 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε πληρωμές για αγορές ρύπων CO2 και 150 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αποπληρωμή του ομολόγου. Στα ταμεία της ΔΕΗ θα απομείνουν 80 εκατ. ευρώ τα οποία οριακά θα καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης μέχρι τον Μάιο. Στο εσωτερικό της ΔΕΗ διατυπώνονται από τώρα ανησυχίες για το εάν η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη από τον Ιούνιο και μετά χωρίς αυξήσεις τιμολογίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή