Διπλώματα οδήγησης μέσω αλληλογραφίας

Διπλώματα οδήγησης μέσω αλληλογραφίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών κατηγορούνται, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ότι εξέδιδαν πλαστά διπλώματα οδήγησης αντί αμοιβής που έφτανε τις 2.000 ευρώ το «κομμάτι». Την υπόθεση έφερε στο φως πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., μετά την αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών και στοιχείων. Εως αργά χθες το βράδυ, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικής αστυνομικής επιχείρησης στα γραφεία της υπηρεσίας, εκτός των υπαλλήλων της διεύθυνσης είχαν συλληφθεί και δύο ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, σε Καλλιθέα και Γλυφάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα για τη δράση των επίορκων υπαλλήλων και την αποκάλυψη του κυκλώματος ξεκίνησε έπειτα από πληροφορία που έφτασε τον περασμένο Ιούλιο στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και υπό άκρα μυστικότητα κατέγραφαν τις επαφές και τις συνομιλίες τους, στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έως σήμερα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, διαπιστώθηκε ότι εμπλοκή στην υπόθεση είχαν ο προϊστάμενος και έξι υπάλληλοι της διεύθυνσης. Οι «αδιάφθοροι» αποδίδουν αρχηγικό ρόλο όχι στον προϊστάμενο, αλλά σε έναν από τους υφισταμένους του.

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα παρείχε δύο ειδών «υπηρεσίες»: χρέωνε περίπου 300 ευρώ στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να εξασφαλίσει σίγουρη επιτυχία σε όσους υποψήφιους οδηγούς συμμετείχαν στη διαδικασία των εξετάσεων. Μεγαλύτερο κέρδος, ωστόσο, εξασφάλιζαν τα μέλη του από εκείνους που δεν έκαναν καν τον κόπο να παραστούν στις εξετάσεις, αλλά περίμεναν να παραλάβουν το δίπλωμά τους στο σπίτι μέσω αλληλογραφίας. Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εισέπρατταν από κάθε ενδιαφερόμενο αμοιβή 2.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό του «κύκλου εργασιών» τους είναι το ότι σε έρευνες στα γραφεία και τα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ σε μετρητά. Εως αργά χθες το βράδυ οι αστυνομικοί δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των διπλωμάτων που οι συλληφθέντες υπάλληλοι είχαν εκδώσει στο διάστημα της δράσης τους. Για να διευκολυνθεί μάλιστα η έρευνα των αστυνομικών, η Περιφέρεια αποφάσισε χθες να αναστείλει τη λειτουργία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών (σ.σ. βρίσκεται στην οδό Θεομήτορος στον Αγιο Δημήτριο). «Θα παραμείνει κλειστή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των αστυνομικών αρχών. Η υπόθεση αφορά την παράνομη έκδοση αδειών οδήγησης», ανέφερε σε χθεσινό δελτίο Τύπου η Περιφέρεια Αττικής.

Δήλωση Σπίρτζη

Στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. «Η έκκληση που κάνουμε προς τους συμπολίτες μας είναι να μην ενδίδουν στα αιτήματα των κυκλωμάτων προκειμένου να δίνουν λεφτά για να λαμβάνουν τα παιδιά μας άδειες οδήγησης χωρίς να ξέρουν να οδηγούν. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών, στην ίδια τους τη ζωή, στην υγεία τους», τόνισε με αφορμή τις χθεσινές αποκαλύψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή