Ο Ντόναλντ Τραμπ «κουνάει το δάκτυλο» στην Ε.Ε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «κουνάει το δάκτυλο» στην Ε.Ε.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ προς τις Βρυξέλλες πως «εάν δεν μας μιλήσουν, θα κάνουμε κάτι το οποίο θα είναι αρκετά ισχυρό οικονομικά. Θα επιβάλλουμε δασμούς σε πολλά προϊόντα τους». Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα βαίνουν καλώς, ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν πράγματι θα καταλήξουν σε συμφωνία, όπως εκτίμησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε εκπροσώπους Τύπου στον Λευκό Οίκο. Οι Βρυξέλλες έχουν διατηρήσει επί πολλά χρόνια ιδιαίτερα σκληρή στάση στα εμπορικά ζητήματα, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Λέο Βάραντκαρ, πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, στην Ουάσιγκτον. Η Ε.Ε. είχε ξεκινήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα, οι οποίες σταμάτησαν κατά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Ηταν απρόθυμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση Ομπάμα και ήταν απρόθυμοι πριν από αυτό, για να είμαι ειλικρινής. Δεν κατηγορώ απλώς τον πρόεδρο Ομπάμα», δήλωσε ο Τραμπ. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να συμπεριλάβει στις συζητήσεις και τα γεωργικά προϊόντα, ενώ οι Βρυξέλλες διαφωνούν. Ενταση είχαν προκαλέσει και οι δασμοί που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ευρώπη, ενώ η πίεση κλιμακώνεται, καθώς χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της έναρξης επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον.

Οσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Πεκίνο πως δεν πρόκειται να υπογράψει εμπορική συμφωνία η οποία δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αμερικανικής πλευράς, αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στο ακανθώδες ζήτημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ερχόμενος σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του, ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα επείγει, ο Τραμπ δήλωσε πως δεν βιάζεται καθόλου και ότι αυτό που προέχει είναι το κείμενο να πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει. Ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναμένει πως ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν στις συζητήσεις ΗΠΑ – Κίνας θα επιλυθούν «στο εγγύς μέλλον», όπως δήλωσε χθες. Ο Γκάρι Κον, πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, υποστήριξε σε διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση πως οι ΗΠΑ είναι «απεγνωσμένες (για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα) αυτή τη στιγμή». Επίσης, σχολίασε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται μία νίκη».

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επέβαλε επιπλέον δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, που θα εφαρμόζονταν στην αρχή του Μαρτίου, η οικονομία της Κίνας έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από τον εμπορικό πόλεμο. Η βιομηχανική ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε στο 5,3% κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2019, καταγράφοντας το χαμηλότερο των τελευταίων 17 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή