«Δίνουν τα χέρια» Ιταλία και Κίνα για υπογραφή 50 συμφωνιών

«Δίνουν τα χέρια» Ιταλία και Κίνα για υπογραφή 50 συμφωνιών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 50 συμβόλαια, μνημόνια και συμφωνίες συνεργασίας ετοιμάζεται να υπογράψει με εταιρείες και κρατικούς φορείς της Κίνας η Ιταλία. Η γειτονική χώρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. με την απόφασή της να συμμετάσχει στο κινεζικό σχέδιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. Τώρα προσεταιρίζεται τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα με συμφωνίες στις οποίες εμπλέκονται ενεργειακοί κολοσσοί, όπως οι Eni και Enel, αλλά και οι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες Unicredito και Intesa Sanpaolo. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης 29 συμφωνίες ανάμεσα σε κρατικούς φορείς και υπουργεία των δύο χωρών και 21 συμφωνίες ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες. Καλύπτουν πρακτικά όλους τους δυνατούς τομείς διμερούς συνεργασίας: συνεργασία ανάμεσα στις τελωνειακές αρχές, αμοιβαία αναγνώριση αδειών οδήγησης, ανταλλαγή φοιτητών και ακαδημαϊκών και συμφωνίες μεταξύ ιδρυμάτων, μνημόνια κοινών διαστημικών ερευνών, τηλεοπτικών παραγωγών με εμπλοκή της κρατικής Rai αλλά και στον τομέα της πληροφορικής. Οπως, τονίζει η ιταλική εφημερίδα, αναμφίβολα στρατηγικής σημασίας είναι οι συμφωνίες που ετοιμάζονται να υπογράψουν με κινεζικές εταιρείες οι ιταλικές ιδιωτικές εταιρείες ή εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στις οποίες έχει συμμετοχή το ιταλικό κράτος.

Βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης 21 μνημόνια κατανόησης στα οποία θα συμμετάσχουν το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων (Cdp), η εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου la Snam, η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Enel, η εταιρεία υποδομών και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Terna, η μεγαλύτερη εταιρεία ναυπηγείων της Ιταλίας, η Finantieri και οι δύο μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες Unicredit και Intesa Sanpaolo. Επίσης, η βιομηχανία εξοπλισμού και υλικών μεταλλουργείων Danieli και ο πετρελαϊκός κολοσσός της Eni που αναμένεται να υπογράψει με την Τράπεζα της Κίνας συμφωνία συνεργασίας χρηματοδότησης για δραστηριότητες εκμετάλλευσης εντός της κινεζικής επικράτειας. Επίσης, η ιταλική εταιρεία φυσικού αερίου Italgas, οι λιμενικές αρχές της Γένοβας και της Τεργέστης αλλά και οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι που θα αναλάβουν να μεταφέρουν εμπορεύματα από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την καρδιά της Ευρώπης.

Εν αναμονή, έτσι, της άφιξης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρώμη, η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει πως «πρακτικά το σύνολο του δημόσιου τομέα ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνίες με την Κίνα». Προσθέτει, άλλωστε, πως η Ε.Ε. επιχείρησε να υποβαθμίσει την ανησυχία για τη διείσδυση της Κίνας στην Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. και χώρα-μέλος του G7. Η Κομισιόν τόνισε συγκεκριμένα πως «τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να διαπραγματεύονται συμφωνίες αντίθετες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε μπορούν να περιορίσουν τα δικά μας περιθώρια ελιγμών». Η Κομισιόν έχει ήδη επικυρώσει 13 συμφωνίες που έχουν συνάψει κράτη-μέλη με την Κίνα, καθώς ήσαν όλες σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή