Οι ληστές έκλεψαν πλαστό Μπρίγκελ από εκκλησία

Οι ληστές έκλεψαν πλαστό Μπρίγκελ από εκκλησία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η ψυχραιμία της ιταλικής αστυνομίας όταν διαπίστωσε ότι εκλάπη έργο του Φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρίγκελ του νεότερου από εκκλησία της Λιγυρίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αρχές είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση των ληστών κι έτσι είχαν εγκαίρως αντικαταστήσει το πρωτότυπο με αντίγραφο.

Ο πίνακας με τίτλο η «Σταύρωση», αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εξαφανίστηκε από τον ναό την Τετάρτη. Οι κλέφτες χρησιμοποίησαν σφυρί για να σπάσουν την προθήκη και εξαφανίστηκαν στη συνέχεια επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητο. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η ιταλική αστυνομία αποκάλυψε ότι είχε ακούσει φήμες για τη ληστεία και εγκατέστησε μάλιστα κάμερες για να εντοπίσει επ’ αυτοφώρω τους δράστες. Παράλληλα, η «Σταύρωση» είχε εγκαίρως αντικατασταθεί με αντίγραφο και το πρωτότυπο ήταν σε ασφαλές μέρος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αρχών. Ολα αυτά συνέβησαν στην πόλη Καστελνουόβο Μάγκρα της Λιγυρίας, όπου το έργο φυλάσσεται στην εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής. Η αστυνομία μελετά τώρα το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας προκειμένου να εντοπίσει τους υπεύθυνους. Προτού δημοσιοποιηθεί η αλήθεια, ο δήμαρχος της πόλης Ντανιέλ Μοντεμπέλο είχε πει στο επίσημο ιταλικό πρακτορείο ότι το έργο είναι ανεκτίμητης αξίας και η ληστεία «ένα σοβαρό πλήγμα για την κοινότητά μας». Στη συνέχεια, όμως, αποκάλυψε ότι είχε και ο ίδιος ενημερωθεί για τα σχέδια των επίδοξων ληστών και πως για να έχουν αίσια έκβαση οι έρευνες όφειλε να μην αποκαλύψει την πραγματικότητα. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους ιερείς και εργαζομένους, καθώς και μέλη του ποιμνίου, αφού όλοι τους αποδείχθηκαν εχέμυθοι. «Ορισμένοι πιστοί είχαν παρατηρήσει ότι δεν εκτίθεται το πρωτότυπο, αλλά το αντίγραφο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το μυστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πίτερ Μπρίγκελ ο νεότερος ήταν γιος του έτερου μεγάλου ζωγράφου, Πίτερ Μπρίγκελ του γηραιότερου και είναι γνωστός τόσο για δικά του έργα όσο και αντίγραφα της δουλειάς του πατέρα του. Η «Σταύρωση» είναι γνωστό έργο τέχνης, του οποίου υπάρχουν πολλά εκδοχές με μικρές διαφορές μεταξύ τους. Ενα από αυτά εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία. Ολα θεωρούνται παραλλαγές ενός έργου του Μπρίγκελ του γηραιότερου, αν και κανένα δικό του δεν έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.

Αν και ο αριθμός των κλοπών έργων τέχνης έχει μειωθεί στην Ιταλία από 906 το 2011 σε 449 το 2016, η χώρα εξακολουθεί να θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά για κλεμμένα έργα τέχνης λόγω της αφθονίας τους. Σχεδόν τα μισά από τα κλεμμένα έργα το 2016 βρίσκονταν σε εκκλησίες, με αποτέλεσμα η αρμόδια αστυνομία να έχει εκδώσει οδηγίες για την προστασία των ναών, ειδικά εκείνων που παραμένουν ανοιχτοί όλη μέρα για το κοινό. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εγκατάσταση συναγερμού, καμερών ασφαλείας και πρόσληψης εθελοντών προκειμένου να παρακολουθούν όσους μπαινοβγαίνουν στις εκκλησίες και να εντοπίζουν ύποπτες κινήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή