Ποδόσφαιρο: Σημαντικές αλλαγές κανονισμών από 1ης Ιουνίου

Ποδόσφαιρο: Σημαντικές αλλαγές κανονισμών από 1ης Ιουνίου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διευκρίνιση των κανονισμών για το πότε πρέπει να θεωρείται φάουλ (ή πέναλτι) η χρήση του χεριού στο ποδόσφαιρο προέβη για πρώτη φορά η Διεθνής Ομοσπονδία Κανονισμών Ποδοσφαίρου (IFAB), δημοσιεύοντας τη λεπτομερή διατύπωση του κανονισμού που θα αρχίσει να ισχύει μετά την 1η Ιουνίου φέτος.

Ετσι οι διαιτητές ενημερώνονται ότι υφίσταται παράβαση όταν η μπάλα συναντά την έκταση του χεριού πέρα από τη φυσική σιλουέτα του σώματος από προσπάθεια άλλου παίκτη, συμπαίκτη ή αντιπάλου, και όχι έπειτα από προσπάθεια του ιδίου παίκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να κρύβουν το μπράτσο τους πίσω από το σώμα τους οι αμυντικοί όταν ο αντίπαλος επιχειρεί σουτ, αρκεί το χέρι τους να είναι στη φυσική του θέση πλάι στο σώμα.

Παράβαση θεωρείται συγκεκριμένα το άγγιγμα της μπάλας με χέρι εκτός του κορμού ή σε ύψος άνω του ώμου, ώστε να «επεκτείνει το μέγεθος του σώματος, αλλά όχι εφόσον το χέρι που αγγίζει την μπάλα χρησιμοποιείται για στήριξη του σώματος του ποδοσφαιριστή.

Σε άλλες αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή σε 2,5 μήνες, οι τερματοφύλακες θα αρκεί να έχουν μόνο το ένα πόδι στη γραμμή τέρματος σε εκτέλεση πέναλτι, αντί και τα δύο, ο υπερβολικός πανηγυρισμός σε επίτευξη γκολ θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα ακόμη και αν το τέρμα ακυρωθεί, οι παίκτες που αντικαθίστανται θα μπορούν να αποχωρήσουν από την πλησιέστερη γραμμή (πλάγια ή τελική), και καταργείται το «ελεύθερο διαιτητού» όπου η μπάλα ήταν διεκδικήσιμη, με τον διαιτητή πλέον να αφήνει την μπάλα κατευθείαν στα πόδια της ομάδας που τελευταία την είχε πριν σταματήσει το παιχνίδι.

Στο μεταξύ, η ομάδα εργασίας της FIFA που συστάθηκε για τη σύνταξη πρότασης περί ενός παγκόσμιου Nations League κατέληξε στο ότι δεν υπάρχει ικανό πλαίσιο για συμφωνία επί του θέματος, δεδομένης της έντονης αντίδρασης των Ευρωπαίων. Ετσι το θέμα αποσύρθηκε από την ατζέντα της σημερινής συνόδου του συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πλήγμα στο κύρος του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, που προωθούσε μετ’ επιτάσεως την ιδέα αυτή.

Στη σημερινή ατζέντα, όμως, θα βρίσκεται το άλλο αμφιλεγόμενο πλάνο του Ελβετού ηγέτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αυτό που αφορά τη διεξαγωγή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με 24 ομάδες, στα πρότυπα του Μουντιάλ. Επίσης, θα προκύψει απόφαση σχετικά με επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ από 32 σε 48 ομάδες, όπως έχει ήδη αποφασιστεί να γίνεται για τα Μουντιάλ από το 2026 και μετά. Για τη φιλοξενία των πρόσθετων αγώνων που θα απαιτηθούν το 2022 αν επεκταθεί η διοργάνωση έχουν προταθεί το Ομάν και το Κουβέιτ, χώρες με τις οποίες το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή