«Ναι» σε μετάθεση του Brexit

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την τρίμηνη μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. ψήφισε χθες η Βουλή της χώρας, αναγνωρίζοντας ότι η ισχύουσα προθεσμία της 29ης Μαρτίου είναι ανέφικτη, ακόμη και αν υπερψηφιστεί άμεσα η συμφωνία αποχώρησης. Η Τερέζα Μέι ευελπιστεί να δώσει στους βουλευτές τουλάχιστον άλλη μία, ίσως και δύο ευκαιρίες, για να εγκρίνουν τη συμφωνία την οποία έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές.

Το ερώτημα είναι υπό ποίους όρους θα συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες στην παράταση αυτή, δεδομένης της οργής που έχει επισύρει το ζήτημα στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην προχθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τον κίνδυνο, το σίριαλ του Brexit να επισκιάσει την προεκλογική αντιπαράθεση των ευρωεκλογών. Επιπλέον, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους πως αν η Βρετανία αποσπάσει παράταση ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πλήρη δικαιώματα που τυπικά θα διαθέτει ως μέλος της Ε.Ε. ως μοχλό για να αποσπάσει παραχωρήσεις παρενοχλώντας τη λειτουργία της Ε.Ε.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν με ψήφους 314-312 την τροπολογία που θα έδινε τον έλεγχο της νομοθετικής διαδικασίας στη Βουλή και θα επέτρεπε ψηφοφορίες για εναλλακτικές λύσεις όπως η έξοδος από την Ε.Ε. με όρους πολύ στενότερης συνεργασίας από αυτούς που περιλαμβάνει η συμφωνία της Τερέζα Μέι. Η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την τροπολογία αυτή «πρωτοφανή», υποστηρίζοντας ότι η ενδεχόμενη έγκρισή της θα είχε «βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Ηνωμένο Βασίλειο και την ισορροπία δυνάμεων και ευθυνών στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Δεύτερο δημοψήφισμα

Πολύ ηχηρότερη ήταν η απόρριψη της πρότασης για δεύτερο δημοψήφισμα, η οποία καταψηφίστηκε από 334 βουλευτές. Η πλειοψηφία εναντίον του δεύτερου δημοψηφίσματος υπάρχει ανεξάρτητα από τη στάση των Εργατικών, οι οποίοι στη συγκεκριμένη ψηφοφορία προτίμησαν την αποχή.

Τέλος, τρεις υπουργοί, μεταξύ άλλων οι πρωτοκλασάτοι Λάιαμ Φοξ και Στέφεν Μπάρκλεϊ, καταψήφισαν την πρόταση της πρωθυπουργού για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, επιλογή που ήχησε ως καμπάνα ηχηρής εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή