«Εκπληκτος» ο Τραμπ από τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι

«Εκπληκτος» ο Τραμπ από τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επέκρινε τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι στο Brexit, δηλώνοντας «έκπληκτος» για το «πόσο άσχημα έχει πάει η διαπραγμάτευση». Παράλληλα, ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για τη «μεγάλης κλίμακας εμπορική συμφωνία» που η χώρα του θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με τη Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ε.Ε.

Το εξωτερικό εμπόριο των κρατών-μελών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Ε. και η δυνατότητα σύναψης ξεχωριστής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ήταν ένα από τα επιχειρήματα των οπαδών της βρετανικής εξόδου. «Θα ήθελα να δω την κατάσταση με το Brexit να επιλύεται», δήλωσε ο Τραμπ ενόψει της συνάντησης με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στον Λευκό Οίκο. «Η κυβέρνησή μου προσβλέπει σε μια μεγάλης κλίμακας εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες!» προσέθεσε.

Ως τότε, όμως, πρέπει να έχει δρομολογηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. και να έχει επιλυθεί το σημερινό αδιέξοδο το οποίο, σύμφωνα με τον Τραμπ, «κόβει τη χώρα στα δύο». «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κρίμα», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι είχε δώσει οδηγίες διαπραγμάτευσης στην Τερέζα Μέι, τις οποίες εκείνη αψήφησε. «Προσέφερα στην πρωθυπουργό τις ιδέες μου για το πώς να το διαπραγματευθεί και νομίζω ότι θα είχε επιτυχία. Δεν το άκουσε, δεν πειράζει. Ειλικρινά πάντως, νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι η διοργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος «δεν είναι εφικτή, γιατί θα ήταν πολύ άδικη προς τους ανθρώπους που κέρδισαν».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε διαφωνία με την εκτίμηση του Τραμπ ότι το Brexit είναι «καλό». Νωρίτερα, ο Βαράντκαρ είχε δοκιμάσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά του Αμερικανού αντιπροέδρου Τιμ Πενς, παρουσιάζοντάς του στον Λευκό Οίκο τον σύντροφό του, Ματ. «Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός στον υποστηριζόμενο από σκληροπυρηνικές οργανώσεις ευαγγελικούς Αμερικανό αντιπρόεδρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή