Ο Έλληνας Ironman

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό ήταν στην ψυχοσύνθεσή μου. Θυμάμαι, από μικρό παιδί ακόμα, πρωτάκι του δημοτικού, μαζευόμασταν με τους συμμαθητές μου και κάναμε διάφορα αγωνίσματα: άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος, τρέξιμο γύρω στο τετράγωνο. Σημειώναμε τους χρόνους και τις επιδόσεις σε ένα τετράδιο και βγάζαμε τον νικητή. Ο πρώτος μου αγώνας ήταν στα έξι μου, στην περιοχή του Λευκού Πύργου, με αντίπαλο έναν ενήλικα, αλλά εκείνος έτρεχε πιο γρήγορα και με άφησε νικημένο και απογοητευμένο». 

Έχουν περάσει σχεδόν έξι δεκαετίες από εκείνα τα ανέμελα χρόνια και ο Χρήστος Γαρέφης έχει καταγράψει χιλιάδες επιδόσεις, έχει διανύσει χιλιόμετρα και μίλια, έχει συγκεντρώσει αξιοζήλευτες πρωτιές και μετάλλια στα αθλήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί. Σε λίγες ημέρες, στις 14 Απριλίου, ο 64χρονος αθλητής θα δώσει το «παρών» στη γραμμή εκκίνησης του αγώνα Ironman 70.3, που θα φιλοξενηθεί στην Costa Navarino και στις γύρω περιοχές – είναι η πρώτη φορά που ο κορυφαίος αγώνας τριάθλου λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Οι αθλητές θα ξεκινήσουν την επίπονη προσπάθεια με το αγώνισμα της κολύμβησης, έχοντας να διασχίσουν απόσταση 1,9 χλμ. στα νερά του Ιονίου, και θα συνεχίσουν ποδηλατώντας 90 χλμ. μέσα από ελαιόδεντρα και πευκόφυτους λόφους με φόντο το απέραντο γαλάζιο, με κατεύθυνση το χωριό Σουληνάρι. Aπό εκεί, μέσω Γαργαλιάνων, θα επιστρέψουν στην Costa Navarino, για να εκκινήσουν τον ημιμαραθώνιο των 21,1 χλμ. διαμέσου της υπέροχης παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, της προστατευόμενης από το Δίκτυο Natura 2000 λιμνοθάλασσας Γιάλοβα και των πλακόστρωτων του χωριού. Ο πρώτος θα κόψει το νήμα του τερματισμού στο ξενοδοχείο The Romanos. «Ο αγώνας στην Costa Navarino, με 1.500 συμμετοχές, από τους οποίους περίπου 650 Έλληνες, αποτελεί μια χαρμόσυνη είδηση για το ελληνικό τρίαθλο και τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι ένας αγώνας που θα στεφθεί με τεράστια επιτυχία», είναι πεπεισμένος ο κ. Γαρέφης.

Έχει στο ενεργητικό του περίπου 4.000 εκκινήσεις, σε τέσσερα ολυμπιακά αγωνίσματα, στην ιστιοπλοΐα, στην κολύμβηση, στο water polo και στο τρίαθλο, και έχει συμμετάσχει σε 14 διοργανώσεις Ironman, κερδίζοντας ισάριθμα χρυσά μετάλλια. Ιδιαίτερα υπερήφανος ωστόσο είναι για το πρόγραμμα προαγωγής της πρόληψης και της υγείας, που ξεκίνησε πριν από μία επταετία, ταυτόχρονα με την ενασχόλησή του με το τρίαθλο. «Είναι ένα σύνθημα, ότι το σώμα και το μυαλό πρέπει να είναι φίλοι καλοί και να βοηθά το ένα το άλλο». Το προωθεί με το προσωπικό του παράδειγμα αλλά και με ομιλίες σε σχολεία, πανεπιστημιακές σχολές, δήμους σε όλη τη χώρα. «Για μένα», ομολογεί, «το μεγαλύτερο μετάλλιο είναι ότι σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν αγωνιστώ, στα σοκάκια, στους δρόμους, στις απονομές, στις ομιλίες που κάνω, με βρίσκουν γονείς και μου λένε πόσο έχω βοηθήσει τα παιδιά τους». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή