Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή Πομπέο στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή Πομπέο στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την πρώτη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επικείμενη τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι ο κ. Πομπέο θα συμμετέχει στην συνάντηση για να συζητήσει «βασικά θέματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σχετικά με το ευρύτερο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο υπουργός θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την συζήτηση κρίσιμων περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κακοήθους επιρροής του ιρανικού καθεστώτος και της επιβεβαίωσης της αμετάβλητης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο υπουργός θα συζητήσει επίσης την αφοσίωση της κυβέρνησης στην παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού».

Μήνυμα στήριξης

Η συμμετοχή του Aμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και την εδραίωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, που σηματοδότησαν οι νέες ανακαλύψεις της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην Κύπρο και τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στη Μεγαλόνησο αλλά και των νέων ερευνών σε παραχωρήσεις στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και στην Ελλάδα, νοτιοδυτικά της Κρήτης, δημιουργούν μια νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που διευκολύνει σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ο αγωγός ΕastMed.

Οι προσδοκίες για τον μετασχηματισμό της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου και βασική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης δείχνουν να επιβεβαιώνονται, και μαζί οι προσδοκίες για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ΕastMed μέσω του οποίου η Ελλάδα θα ενισχύσει τον ρόλο της ως διαμετακομιστικού ενεργειακού κέντρου, που εγκαινίασε με τον αγωγό Τap. 

H συνάντηση στο Χιούστον

Eλλάδα – Κύπρος και Ισραήλ, αλλά και Αίγυπτος, επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το ενδιαφέρον τους για τον ΕastMed σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας στο περιθώριο του συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον των ΗΠΑ. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες.

Η διεύρυνση της διακρατικής συμμαχίας Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για τη στήριξη του ΕastMed με τη συμμετοχή της Αιγύπτου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις βασικές επιδιώξεις της άτυπης αυτής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών στο Χιούστον. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στον τομέα του φυσικού αερίου απασχόλησαν ειδικό πάνελ του παγκόσμιου ενεργειακού συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγωγός EastMed, που θα συνδέσει την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με την καρδιά της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι μια τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη λύση που θα συνεισφέρει στην εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και θα ενίσχυση την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης». Το έμπρακτο ενδιαφέρον της προς τον αγωγό ΕastMed εξέφρασε εξάλλου και η Ε.Ε. εγκρίνοντας κονδύλι ύψους 34,5 εκατ. ευρώ για τις τελικές μελέτες και τον σχεδιασμό του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή