Το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, νέος προορισμός στη Μεσσηνία

Το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, νέος προορισμός στη Μεσσηνία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάνος Ηλιόπουλος (1897-1985) υπήρξε ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος, πηγαίος δημιουργός, φωτογράφος και ζωγράφος. Σήμερα, χάρη στην οικογένειά του (είχε κάνει πέντε παιδιά) το φωτογραφικό του αρχείο δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, όπου το 2006 είχε διοργανωθεί μεγάλη έκθεση. Το λεύκωμα που είχε τότε εκδοθεί παραμένει τεκμήριο του εξαιρετικού ταλέντου αυτού του σπάνιου ανθρώπου, γεννημένου στη Σαρακινάδα, ένα ορεινό χωριό της Μεσσηνίας. Πολέμησε στη Μικρά Ασία, όπου ο αγαπημένος του αδελφός σκοτώθηκε το 1922. Από το 1923 ώς το 1930 μεταναστεύει στην Αμερική, εργάζεται σκληρά. Στο Σικάγο σπουδάζει φωτογραφία. Το 1930 ανοίγει φωτογραφείο στα Φιλιατρά και δύο χρόνια αργότερα παντρεύεται (τη Χρυσούλα Κόλια). Το 1947 ανοίγει δεύτερο φωτογραφείο στην Κυπαρισσία. Σε όλη του τη ζωή, έγραφε, ζωγράφιζε, φωτογράφιζε. Αυτός ο άνθρωπος, ο όχι συνηθισμένος, περνάει τώρα στη συλλογική μνήμη και χάρη στο μουσείο που δημιούργησαν οι απόγονοί του, στα Φιλιατρά. Το συγκινητικό είναι το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου (Ηλίας είναι ο γιος του, επίσης ζωγράφος) στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι που αποκαταστάθηκε. Εκεί, η οικογένεια Ηλιοπούλου στεγάζει πλέον τη διαδρομή ενός ανθρώπου, με συναίσθηση ότι αυτή η πορεία αφορά την ευρύτερη κοινωνία. Με την ευκαιρία της λειτουργίας του μουσείου, εκδόθηκε ένα θαυμάσιο λεύκωμα για τη ζωγραφική, με τη ναΐφ διάθεση, του Πάνου Ηλιόπουλου με τίτλο «Εικόνες της ζωής».

Είναι μια έκδοση του μουσείου, άρτια, σε γενική επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. «Στη χαρά της ζωής αυτού του κόσμου, ο Ηλιόπουλος διέκρινε το μεταφυσικό στοιχείο ενός άλλου κόσμου, το οποίο διαπίστωνε τόσο στη ζωγραφική όσο και στη φωτογραφία του», γράφει η Ελισάβετ Πλέσσα. Το μουσείο γίνεται τώρα αφετηρία ενός νέου κύκλου. «Με την ελπίδα ότι το μουσείο θα αποτελέσει πολιτιστικό φάρο για την ευρύτερη περιοχή, σχεδίασα το κτίριο και ανέλαβα την κατασκευή του, και συνεργάστηκα με τον αδελφό μου, Ηλία, ο οποίος ασχολήθηκε με την τοποθέτηση των έργων στους νεόδμητους αυτούς εκθεσιακούς χώρους», γράφει στον συγκινητικό πρόλογό του, ο Αντώνης Π. Ηλιόπουλος, γιος του Πάνου Ηλιόπουλου. Για να καταλάβει κανείς το ήθος αυτού του δημιουργού, ας διαβάσουμε τα λόγια του: «Πίστεψα στον Θεό, λάτρεψα τη Φύση και τη ζωγράφισα. Αγάπησα τους ανθρώπους και συγχώρεσα την κακία τους. Συντρόφεψα τη φτώχεια τους και δεν ζήλεψα τον πλούτο τους. Εζησα με την ειλικρίνεια και τη λιτότητα, τους μοναδικούς μου φίλους. Πάνος Ηλιόπουλος». 

Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, Ζαχαριανών 12, Φιλιατρά (τηλ. 6974-460.634 και 27610-33.807). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή