Διατηρήθηκε η ανοδική τάση στο Χ.Α.

Διατηρήθηκε η ανοδική τάση στο Χ.Α.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, και λίγο πριν από την τελική ευθεία ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να «γράφει» αρνητικό πρόσημο, οι αγοραστές έδωσαν το «παρών» στις δημοπρασίες, εκτοξεύοντας τον τζίρο και οδηγώντας το ελληνικό Χρηματιστήριo (έστω και με μικρή άνοδο) στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Σεπτεμβρίου. Η λήξη σειράς παραγώγων, όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε κάποιες πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ωστόσο τελικά δεν άλλαξε τη θετική τάση της αγοράς. Αν και η εικόνα των τραπεζών ήταν μεικτή, ο κλαδικός δείκτης κινήθηκε και πάλι ανοδικά κλείνοντας κοντά στα υψηλά έξι μηνών. Παρά τις πιέσεις σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Coca Cola, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε άλλα blue chips (Σαράντης, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ) προσέφεραν περαιτέρω στήριξη στην αγορά, ενώ θετικά ήταν και τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων όπου η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στο 2,63%.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 722,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,86 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 1,55% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,44% στις 584,65 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 3,67% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +10,26%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι διορθώσεις εξαντλούνται ενδοσυνεδριακά και η δυναμική της αγοράς συντηρείται, ενώ από τεχνική άποψη τα δύσκολα πλέον ξεκινούν από τις 745 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με την πορεία έως τις 800 μονάδες να μη θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Η διόρθωση από την ισχυρή άνοδο των έξι εβδομάδων αποδείχθηκε σύντομη και ελεγχόμενη, καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκ νέου σε θετικό πρόσημο την εβδομάδα που πέρασε, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται κοντά στα 60 εκατ., όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Αν και οι αποδόσεις δεν είναι ομοιόμορφες, το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων από όλο το φάσμα της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ παρατηρούνται έπειτα από αρκετό καιρό ικανοποιητικές εισροές τόσο στη θεσμική διαχείριση όσο και σε κωδικούς ιδιωτών. Η βασική είδηση της εβδομάδας που έδωσε νέες ανάσες ανόδου στην αγορά είναι η διαφαινόμενη αποφυγή πρόωρων εθνικών εκλογών το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή