Στο 13,5% αυξήθηκε η ανεργία στην Τουρκία

Στο 13,5% αυξήθηκε η ανεργία στην Τουρκία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών εκτινάχθηκε ο δείκτης της ανεργίας στην Τουρκία, στο 13,5%, την περίοδο Νοεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τουρκικού ινστιτούτου στατιστικής. Και αυτή η εξέλιξη, όπως επισημαίνει το Reuters, είναι ακόμη ένα σημάδι από τις επιπτώσεις της κρίσης του 2018, που κατακρήμνισε την αξία της τουρκικής λίρας σχεδόν 30% ως προς το δολάριο. Το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018 η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε 3%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας μέσα στα σχεδόν δέκα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία τριμηνία του 2018 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 12,3%. Την περίοδο Νοεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019 εκτός παραγωγικής διαδικασίας βρίσκονταν 4,3 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότεροι από το ίδιο διάστημα προ ενός έτους. Τότε ο δείκτης της ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 12,7%. Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση και η Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων και Αγορών Εμπορευμάτων της Τουρκίας εγκαινίασαν μεγαλόπνοο πρόγραμμα για την αναθέρμανση της απασχόλησης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, το πρόγραμμα έχει στόχο να προσφέρει δουλειά σε 2,5 εκατ. ανθρώπους. Από μέρους της η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε χθες ότι θα συνεχίσει να κάνει χρήση όλων των διαθεσίμων εργαλείων ώστε να επιτύχει σταθερότητα στις τιμές. Μιλώντας στην ετήσια συνεδρίαση της τραπέζης, ο διοικητής της, Μουράτ Τσετίνκαγια, επισήμανε ότι ο δείκτης του πληθωρισμού δείχνει να είναι ηπιότερος τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι εμφανέστερη η βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ η χώρα έχει αφήσει πίσω της τις ημέρες των σοβαρότατων οικονομικών της προβλημάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή