Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλασιάζονται τα στοιχεία που δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται απότομα το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο για δεύτερο συναπτό μήνα, ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν και αυτές σημαντικά τον Ιανουάριο. Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της παραγωγής αυτοκινήτων, επίπλων και μηχανολογικού υλικού. Τον Ιανουάριο η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή είχε συρρικνωθεί κατά 0,5%.

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία συνεισφέρει περίπου το 12% του αμερικανικού ΑΕΠ, υποχωρεί καθώς μειώνονται οι επενδύσεις που είχαν ενισχυθεί παροδικά το 2018, χάρη στη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Τραμπ στα τέλη του 2017. Ωστόσο, η αμερικανική βιομηχανία έχει πληγεί και από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, αυξάνοντας στο 25% τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 250 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Αρνητική επίδραση στην παραγωγή έχει επίσης η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, όπως και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 6.000 στις 229.000, ένδειξη επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως τον Φεβρουάριο είχαν δημιουργηθεί μόλις 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Δυσοίωνη παραμένει η κατάσταση και στην αμερικανική αγορά ακινήτων, με τις πωλήσεις νέων κατοικιών να υποχωρούν τον Φεβρουάριο κατά 6,9%.

Είχαν υποχωρήσει κατά 4,1% τον Ιανουάριο. Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προβλέπει πως το πρώτο τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 0,6% σε ετήσια βάση, από ρυθμό 2,6% που είχε καταγράψει το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Τον Οκτώβριο, η αμερικανική τράπεζα JPMorgan είχε προβλέψει πως οι πιθανότητες για εκδήλωση ύφεσης στις ΗΠΑ το 2019 ανέρχονται σε 28% και αυξάνονται στο 60% για το 2020. Για το 2021 οι πιθανότητες αυξάνονται στο 80%.

Τον Φεβρουάριο έρευνα της αμερικανικής ένωσης για την οικονομία της επιχειρηματικότητας (National Association of Business Economics – ΝΑΒΕ) είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα έχουν εισέλθει σε ύφεση το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2021. Το 41% των οικονομολόγων που πήραν μέρος στην έρευνα διαβλέπει ότι η συρρίκνωση της ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου θα σημειωθεί το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή