«Η στήριξη μέσω νομισματικής πολιτικής έχει όρια»

«Η στήριξη μέσω νομισματικής πολιτικής έχει όρια»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάσει εκ νέου το πλαίσιο άσκησης της νομισματικής της πολιτικής μετά την αποτυχία της να αυξήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% παρά τη λήψη σημαντικών μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, δήλωσε χθες ο Ολι Ρεν, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων αρκετών «γερακιών», ζητούν από τις κυβερνήσεις να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί ώστε να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης διότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα όρια της νομισματικής πολιτικής.

Θεμελιώδεις σχέσεις της οικονομίας έχουν αλλάξει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να διαμορφώνει το επίπεδο του πληθωρισμού και ενδεχομένως να έχει πληγεί η αξιοπιστία της, είπε χθες ο Ολι Ρεν. «Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και των πληθωριστικών πιέσεων φαίνεται πως έχει εξασθενήσει τα τελευταία χρόνια. Αν αποδειχθεί πως αυτό το φαινόμενο έχει διάρκεια, θα σημαίνει πως η νομισματική πολιτική επηρεάζει λιγότερο τον πληθωρισμό μέσω της συνολικής ζήτησης».

Ο Ρεν παρατήρησε πως παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ χρησιμοποίησε τα λεγόμενα «αντισυμβατικά» μέτρα νομισματικής πολιτικής, όπως τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού για τράπεζες και την αγορά ομολόγων συνολικής αξίας 2,6 τρισ. ευρώ μεταξύ 2015 και 2018, απέτυχε να επαναφέρει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%. Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης υποστηρίζει σταθερά πως τα αντισυμβατικά μέτρα της ενίσχυσαν την απασχόληση στην Ευρωζώνη κατά 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το 2015 και μετά, και πως τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού και η παροχή φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες ενίσχυσαν σημαντικά τον δανεισμό προς επιχειρήσεις και προς τράπεζες.

Τον Μάρτιο, η ίδια η ΕΚΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, θεωρώντας πως θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, στο 1,5% το 2020 και στο 1,6% το 2021. Τώρα η ΕΚΤ διαμηνύει πως έχει σχεδόν εξαντλήσει το οπλοστάσιό της, ενώ το βασικό της επιτόκιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο 0% και το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες στο -0,4%. Ο Ρεν υποστήριξε χθες πως τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ ενδέχεται να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα, περιορίζοντας το περιθώριο κινήσεων της ΕΚΤ και αναγκάζοντάς τη να καταφεύγει σε «αντισυμβατικά» μέτρα νομισματικής πολιτικής. Το 60% των οικονομολόγων που πήραν μέρος σε πρόσφατη έρευνα του Reuters εκτιμά πως η ΕΚΤ δεν θα καταφέρει να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού προτού εκδηλωθεί η επόμενη περίοδος ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή