Διευρύνεται το κίνημα των νέων

Διευρύνεται το κίνημα των νέων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Από τον Νότιο Ειρηνικό μέχρι τις παρυφές του Αρκτικού Κύκλου, φοιτητές κινητοποιήθηκαν χθες, καλώντας ο ένας τον άλλο είτε από στόμα σε στόμα είτε μέσω σόσιαλ μίντια, έκαναν απεργία από τα μαθήματά τους, εγκατέλειψαν τις τάξεις τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία των κυβερνήσεων να πάρουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι συντονισμένες διαδηλώσεις έχουν ως πηγή έμπνευσης τη 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκέρτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε πέρυσι μόνη της τις δράσεις της έξω από τη Βουλή της χώρας. Σήμερα θεωρείται πλέον σοβαρή υποψήφια για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, καθώς η πρωτοβουλία της έχει συμπαρασύρει πολλούς συνομηλίκους της σε ολόκληρο τον πλανήτη να ευαισθητοποιηθούν για το ζήτημα. Από μερικές εκατοντάδες νέους το κίνημα έχει λάβει μαζικές διαστάσεις σε εβδομαδιαία βάση σε όλο τον κόσμο και χθες η συμμετοχή κατέρριψε κάθε προηγούμενο, αφού συγκεντρώσεις έγιναν σε 100 χώρες, από το Χονγκ Κονγκ και την Ινδία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Αφρική και τη Φινλανδία. Στο Βερολίνο πάνω από 20.000 φοιτητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με κεντρικό σύνθημα «Διαδηλώστε τώρα ή κολυμπήστε αργότερα». Η πορεία τους σταμάτησε μάλιστα για λίγη ώρα μπροστά από την καγκελαρία. Στη βροχερή Βαρσοβία, οι νέοι αψήφησαν την κακοκαιρία για να ζητήσουν απαγόρευση της καύσης άνθρακα, φωνάζοντας μεταξύ άλλων: «Κάντε έρωτα, όχι CO2».

Στο Νέο Δελχί, την πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου, μαθητές διαδήλωσαν κατά της κλιματικής αλλαγής. «Ή τώρα ή ποτέ» έγραφαν οι αφίσες στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο Παρίσι, όπου αρκετές χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν ειρηνικά. Ορισμένοι στράφηκαν και εναντίον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα της συμφωνίας του Παρισιού αλλά δέχεται επικρίσεις ότι είναι υπερβολικά φιλικός προς τις επιχειρήσεις στις προσπάθειές του να περιστείλει τις εκπομπές ρύπων. Η αστυνομία στη Βιέννη είπε ότι 10.000 φοιτητές συνέρρευσαν στην αυστριακή πρωτεύουσα, ενώ στη γειτονική Ελβετία ανάλογος ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών στη Λωζάννη. Στο Ελσίνκι, 3.000 νέοι πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο, με συνθήματα όπως «Και οι δεινόσαυροι θεωρούσαν ότι έχουν χρόνο ακόμη». Στην ιστοσελίδα που οργανώνει τις ποικίλες δράσεις ανά τον κόσμο αναφέρεται ότι χθες συμμετείχαν πάνω από 2.000 πόλεις στον κόσμο.

Η απήχηση των κινητοποιήσεων της νεολαίας, πάντως, είναι μεγάλη και στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ZDF, το 67% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, ενώ μόλις το 32% αντιτίθεται σε αυτές.

«Θα συνεχίσουμε»

Στη Στοκχόλμη η Τούνμπεργκ προέβλεψε ότι οι φοιτητές δεν θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. «Εχουμε μια κρίση μπροστά μας, με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε, εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και οι επόμενες γενιές. Δεν θα δεχθούμε αυτήν την κατάσταση, δεν θα το επιτρέψουμε, γι’ αυτό απεργούμε. Απεργούμε γιατί θέλουμε ένα μέλλον και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε», ανέφερε η πρωτοπόρος ακτιβίστρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή