Ακύρωση συναυλίας λόγω πιέσεων

Ακύρωση συναυλίας λόγω πιέσεων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Christchurch, Rotting Christ. Τα δύο γεγονότα χωρίζει τεράστια απόσταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η βαρύτητα του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, με θύματα 49 ανθρώπους που ασκούσαν το θρησκευτικό τους δικαίωμα, είδηση που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα, δεν μπορεί επ’ ουδενί να συγκριθεί με την ακύρωση της συναυλίας του ελληνικού black metal συγκροτήματος στην Πάτρα εξαιτίας αντιδράσεων θρησκόληπτων ομάδων. Ωστόσο, δεν μπορεί και να μην επισημανθεί το προφανές, η επανάκαμψη του σκοταδισμού παγκοσμίως, οι μικρές και μεγαλύτερες επιθέσεις εναντίον βασικών μας ελευθεριών. 

Λίγο μετά τις 12, χθες το μεσημέρι, ο Σάκης Τόλης, ιδρυτής και frontman των Rotting Christ, ανακοίνωσε στους φαν του συγκροτήματος ότι η χθεσινοβραδινή συναυλία στον χώρο Αίγλη της Πάτρας ακυρώθηκε. «Οι πραγματικά σκοτεινές δυνάμεις αυτού του τόπου έπραξαν ό,τι μπορούσαν ώστε να αναβληθεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός που στα μάτια τους ήταν ακραίο», έγραψε στο Facebook. «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συγκεκριμένους θεοσεβούμενους και όχι μόνον “κυρίους” ότι μπορεί να χάθηκε η σημερινή μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος. Η ελευθερία του λόγου και της σκέψης είναι ένα δικαίωμα το οποίο σαν μπάντα μαχόμαστε και υποστηρίζουμε εμπράκτως για περισσότερο από 30 χρόνια». Μία μέρα νωρίτερα, η διοργανώτρια GG Events είχε καταγγείλει μέσω ανάρτησής της στο Facebook ότι ο Δήμος Πατρέων, στον οποίο ανήκει η Αίγλη, μολονότι είχε εισπράξει προκαταβολικά το ενοίκιο του χώρου, αποφάσισε τελευταία στιγμή να μην παραχωρήσει την αίθουσα προβάλλοντας ως δικαιολογία κάποιο τεχνικό πρόβλημα. (Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα στον ίδιο χώρο αναβλήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην «προσπάθεια φίμωσης του λόγου, της έκφρασης και της τέχνης».)

Η GG Events επίσης ανέφερε ότι ο δήμος είχε δεχθεί πιέσεις από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, που διαμαρτυρόταν για το υβριστικό όνομα του συγκροτήματος. Το απόγευμα της Τετάρτης, δύο ήταν οι λύσεις που διαφαίνονταν: η συναυλία να γίνει την Κυριακή, μετά την επίλυση του τεχνικού προβλήματος, ή να γίνει σε άλλο χώρο, και συγκεκριμένα στο Μετρόπολις. Ομως και τα δύο σχέδια ναυάγησαν. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο δήμος αρνήθηκε να παραχωρήσει την Αίγλη την Κυριακή, ενώ και το Μετρόπολις αρνήθηκε να φιλοξενήσει τη συναυλία. Οπως είπαν στην «Κ» υπεύθυνοι του χώρου (Μετρόπολις), «έχουμε δεχθεί πολλές πιέσεις από διάφορους φορείς στην Πάτρα να μη γίνει η συναυλία». Σε ερώτησή μας, εάν δέχθηκαν πιέσεις και από τη Μητρόπολη, η απάντηση ήταν πως ναι. Στελέχη του δήμου, πάντως, επέμεναν στην «Κ» ότι η ακύρωση της συναυλίας έγινε για τεχνικούς λόγους. «Οταν αποκατασταθεί η βλάβη και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή συναυλιών, εφόσον υπάρχει αίτημα, ο χώρος θα δοθεί». Οπως τόνισε ο δήμαρχος σε συνάντηση με την εταιρεία παραγωγής, «ο χώρος παραχωρείται σε όλους πλην της Χ.Α.».

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκε ευρέως στο Ιντερνετ, κυρίως από εθνικιστικά και θρησκευτικά γκρουπ, κείμενο διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη συναυλία με επισήμανση «κοινοποίηση παντού και τηλέφωνα με αίτημα να ακυρωθεί», που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τους Rotting Christ «αντίχριστους». Ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Πατριωτική Αυγή» Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή, είχε προβεί σε διαμαρτυρία στην Ι. Μ. Πατρών, αλλά και σε καταγγελία στην εισαγγελία.

Διακοπή παράστασης

Την Τετάρτη, τετραμελής ομάδα μελών του «Ιερού Λόχου» (παραεκκλησιαστική / ακροδεξιά οργάνωση από τη Θεσσαλονίκη) διέκοψε, λίγη ώρα μετά την έναρξή της, την παράσταση του έργου «Πυρκαγιές» του Λιβανοκαναδού διευθυντή του θεάτρου «La Colline» του Παρισιού, Ουαζντί Μουαουάντ, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ, διαμαρτυρόμενη για την «εξύβριση των θείων»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή