Φιλόδοξη «βουτιά» στον κόσμο του Καζαντζάκη

Φιλόδοξη «βουτιά» στον κόσμο του Καζαντζάκη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμέτρηση ενός σκηνοθέτη με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σίγουρα προϋποθέτει θάρρος εκτός όλων των άλλων. Ειδικά όταν κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του έχουν κάνει ονόματα όπως ο Ζυλ Ντασσέν, ο Μιχάλης Κακογιάννης και ο Μάρτιν Σκορσέζε μεταξύ άλλων. Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, όμως, δεν φοβάται να το επιχειρήσει, αν και έχει αίσθηση του… κινδύνου.

Με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του, ταινίες μικρού μήκους, διαφημιστικά σποτ για την προβολή της Κρήτης και, φυσικά, τηλεοπτικές σειρές με πιο γνωστή «Το νησί», που μεταδόθηκε σε δέκα χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ταλαντούχος Χανιώτης σκηνοθέτης έχει κατακτήσει μια προσωπική κινηματογραφική γλώσσα, πρωτότυπη αλλά και ουσιαστική. Τώρα ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα, για μια βουτιά στον κόσμο του Καζαντζάκη και στο εμβληματικό έργο του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Φιλόδοξη «βουτιά» στον κόσμο του Καζαντζάκη-1

Ο Χανιώτης σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης μιλάει για το φιλόδοξο σχέδιό του.

Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε τα φιλόδοξα σχέδιά του, για μια ταινία που θα έχει τίτλο «Ξανασταυρώνεται», στο ολοκαίνουργιο Δημοτικό Θέατρο Χανίων στο παλιό τελωνείο, παρουσία φίλων και συνεργατών. Ηταν εξομολογητικός: «Αγχώνομαι πάρα πολύ για την κινηματογραφική μεταφορά του έργου. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο στην έρευνα και στην προσαρμογή του βιβλίου σε ταινία, που δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου», είπε.

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα και τους συνεργάτες μου, μεταφέροντας το έργο στο σήμερα, να μπορέσουμε να αγγίξουμε το συναίσθημα των θεατών. Να συγκινήσουμε και να προκαλέσουμε διάλογο γύρω από σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τη σημερινή συμβίωση και συνύπαρξη των λαών. Δεν αναφέρομαι μόνο στο προσφυγικό, αλλά κυρίως στα θέματα της πίστης στη θρησκεία, της πίστης στον συνάνθρωπο. Σκοπός μου είναι, όπως σε όλες μου τις δουλειές, έτσι κι αυτή να προκαλέσει προβληματισμό, γέλιο, αγάπη…».

Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά και στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης. Για το καστ ο Θ. Παπαδουλάκης δεν αποκάλυψε πολλά εκτός από το ότι για τους κεντρικούς ρόλους προσπαθεί να κλείσει γνωστούς ηθοποιούς από το εξωτερικό και ήδη έχει κάνει κάποιες επαφές. Ούτε για τους Ελληνες συνεργάτες όμως είπε πολλά, αν και η παρουσία των ηθοποιών Γιάννη Στάνκογλου, Τάσου Νούσια και Νίκου Ορφανού και του συνθέτη Μίνωα Μάτσα στέλνει ένα πρώτο μήνυμα. Τη διεύθυνση φωτογραφίας, πάντως, θα αναλάβει ο εξαιρετικός και πολυβραβευμένος Φαίδων Παπαμιχαήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή