Συμπλήρωση αναθεώρησης με νομοθετικές ρυθμίσεις

Συμπλήρωση αναθεώρησης με νομοθετικές ρυθμίσεις

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα αφήσει τη χώρα να περιμένει δέκα χρόνια για τις μεγάλες αλλαγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως άφησε να εννοηθεί από την Ξάνθη το βράδυ της Παρασκευής. Ωστόσο, παρότι θεωρεί ότι η χώρα μετρά ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της, θα συνεχίσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με γνώμονα τα άρθρα που στέλνει η σημερινή στην επόμενη Βουλή, όπου εκτιμά ότι θα έχει και ευρεία πλειοψηφία. Ο ίδιος χαρακτήρισε «θετική» τη συμφωνία να αποσυνδεθεί η προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής και προφανώς θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 32. Δεν θα είναι αυτό, όμως, που θα καθορίσει τη συνολική στάση του.

Στο δίλημμα ανάμεσα στο «κάψιμο» μιας περιορισμένης αναθεώρησης την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε εξαρχής με στόχο να παγιδεύσει τη Ν.Δ. –ενώ στο τέλος έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που έστησε, σύμφωνα με την Πειραιώς– και στο ταυτόχρονο restart της διαδικασίας που θα συμπεριελάμβανε αλλαγές που η Ν.Δ. θεωρεί σπουδαιότερες και από το άρθρο 32, αλλά θα παραπέμπονταν σε ένα μακρινό και πολιτικά αβέβαιο μέλλον δεκαετίας, ο πρόεδρος του κόμματος επιλέγει να προχωρήσει τη «λειψή» αναθεώρηση, που περιλαμβάνει προφανώς το άρθρο 32, αλλά και ένα σχέδιο νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αλλάξει με νόμους αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφήσει εκτός της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επεσε στην παγίδα

Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. δεν είναι το άρθρο 32 αυτό που έχει την πιο μεγάλη σημασία, παρότι θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε «εκών άκων» στην ψήφισή του, πέφτοντας στην παγίδα που ο ίδιος επιχείρησε να στήσει και κυρίως εκκινώντας τη διαδικασία συζήτησης της συνταγματικής αναθεώρησης χωρίς καμία διάθεση συναίνεσης. Αλλά κυρίως, με την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. δεν θα υπερψήφιζε κανένα από τα άρθρα που πρότεινε η κυβέρνηση. Προφανώς, έπεσε έξω. Το άρθρο 32 λύνει τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και στον τρίτο όροφο της Πειραιώς κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ουδείς θα επιχειρούσε ούτως ή άλλως να ανατρέψει μια κυβέρνηση που θα έχει εκλεγεί μόλις λίγους μήνες πριν. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το πιο πιθανό είναι ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (τον Μάρτιο του 2020) θα έχει προηγηθεί της όποιας εκκίνησης της διαδικασίας της αναθεώρησης από την επόμενη κυβέρνηση.

«Λειψή» αναθεώρηση λοιπόν, από την οποία λείπουν σημαντικές αλλαγές – για την ακρίβεια, αυτές που η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί σημαντικότερες, όπως την αλλαγή του αναχρονιστικού άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ή του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, ή των άρθρων που αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων. Αλλά λειψή είναι καλύτερη από… καθόλου, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος το βράδυ της Παρασκευής από τη Θράκη, καθώς είπε ότι η Ν.Δ. θα τηρήσει το Σύνταγμα και θα συνεχίσει τη διαδικασία. Οι αλλαγές, εξάλλου, δεν προϋποθέτουν και αναθεώρηση. Κι αυτό διότι είναι ώριμη η σκέψη στην ηγεσία της Ν.Δ. να προωθήσει ένα σχέδιο νομοθετικών πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων θα ξεπεραστούν στην πράξη παθογένειες και αναχρονιστικές απαγορεύσεις, όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η σκέψη είναι να δοθούν κίνητρα στα δημόσια πανεπιστήμια να δημιουργήσουν αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και θερινούς κύκλους σπουδών, στο πρότυπο που ακολουθούν άλλες χώρες για την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Ταυτόχρονα, με αιχμή μια αυστηρότερη εποπτική αρχή, θα ενισχυθεί το πλαίσιο δομών, ώστε να υπάρχουν κίνητρα για συμπράξεις με μεγάλα ιδρύματα και καλύτερες συνεργασίες με μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε προ ημερών από τη Βουλή ότι θεωρεί τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα για την εθνική κάλπη, ενώ ταυτόχρονα είπε «απεταξάμην» στη χαλαρή ψήφο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «εύκολες διαμαρτυρίες, για άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων» – το αντίθετο ακριβώς από αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Πειραιώς, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της ήττας της και να την αποδώσει στον χαρακτήρα των ευρωεκλογών και όχι στην κυβερνητική της θητεία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποτύπωσε και τη στρατηγική του, που είναι η αποδοκιμασία της κυβέρνησης να συνοδευτεί από ψήφο στήριξης προς τη Ν.Δ. και το πρόγραμμά της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τη Ν.Δ. οι κάλπες της 26ης Μαΐου, εφόσον δεν προηγηθούν, ή δεν συμπέσουν οι εθνικές εκλογές, είναι η μητέρα των μαχών. Η Πειραιώς βρίσκεται στην τελική ευθεία των πολλαπλών καλπών που έρχονται. Το υποδεικνύουν η έντονη κινητικότητα του προέδρου της Ν.Δ. με περιοδείες ανά τη χώρα, αλλά και η συνολική και καθολική κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού που περιλαμβάνει περιοδείες και εξορμήσεις στελεχών, βουλευτών και υποψηφίων ευρωβουλευτών σε 27 νομούς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη. Το τελευταίο δεκαήμερο ο κ. Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί τη Ρόδο, τη Λέσβο, την Ξάνθη και τα μειονοτικά χωριά της Ροδόπης, ενώ ακολουθούν περιοδείες στα Ιόνια Νησιά και την Αιτωλοακαρνανία. Την Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και το brain drain σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από τις Γραμματείες Οικουμενικού Ελληνισμού και Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας και τα «δώρα» σε φίλους

Την ανατομία ενός «εγκλήματος» κάνουν στην Πειραιώς, όπου με αφορμή το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, ψέγουν την κυβέρνηση ότι μετατρέπει ακόμη και τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Δικαίου σε όχημα εξυπηρέτησης συμφερόντων φίλων της. Το πιο εξοργιστικό για την Πειραιώς είναι ότι μειώνονται οι ποινές σε εγκλήματα τα οποία φωτογραφίζουν ευθέως τη δράση ομάδων που «πρόσκεινται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε συγκεκριμένα στελέχη του». Το ότι μάλιστα η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει το νέο σχέδιο προς διαβούλευση στο τέλος της θητείας της, αποδεικνύει ότι «δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Ποινικό Δίκαιο», με παράλληλο στόχο να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση στην καταπολέμηση της ανομίας.

Τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα είναι το «δώρο» προς τη Χρυσή Αυγή με μείωση κατά το ήμισυ του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Την ίδια μείωση επιφυλάσσει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και για τα αδικήματα στο πλαίσιο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Στην πράξη θα μπορεί κάποιος να διευθύνει τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό την τέλεση πλημμελημάτων και να μην εκτίσει ούτε μία μέρα φυλάκισης («Ρουβίκωνας»). «Δώρα» σύμφωνα με την Πειραιώς κρύβονται και στη διάταξη για πολλαπλές ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, προκειμένου οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι να πέσουν στα μαλακά. Τέλος, το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, με τον προτεινόμενο Ποινικό Κώδικα γίνεται πλημμέλημα με ποινή ώς 5 χρόνια – «φωτογραφία», σύμφωνα με την Πειραιώς, του Παύλου Πολάκη στην υπόθεση με τον Γιάννη Στουρνάρα που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή