Το δύσκολο παζλ της επόμενης μέρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Το δύσκολο παζλ της επόμενης μέρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι η ισχυρή επιθυμία ενός βουλευτή; Να είναι ξανά στην επόμενη Βουλή. Με δεδομένο αυτόν τον απαράβατο κανόνα, που αφορά οριζοντίως όλα τα κόμματα, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό η «νευρικότητα» που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς στην περίπτωση που –και βάσει δημοσκοπήσεων αυτό θεωρείται πολύ πιθανό– ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, από τους νυν βουλευτές δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή σχεδόν οι μισοί.

Με βάση τον εκλογικό νόμο, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι βουλευτές που εκλέγονται στις τετραεδρικές, καθώς από αυτούς τους νομούς προκύπτει ένα μεγάλο κομμάτι του μπόνους των 50 εδρών της δεύτερης κατανομής. Από την τελευταία Βουλή προέκυψε μια «υπερεκπροσώπηση» του ΣΥΡΙΖΑ στις δέκα συνολικά τετραεδρικές, καθώς με εξαίρεση την Πέλλα που έχει εκλέξει δύο βουλευτές –και από έναν η Ν.Δ. και έναν η Χρυσή Αυγή–, σε όλες τις άλλες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλέξει τρεις από τους τέσσερις βουλευτές, ενώ στα Χανιά ο αριθμός ανεβαίνει στο απόλυτο, καθώς και οι τέσσερις βουλευτές είναι «ροζ», μεταξύ των οποίων οι κ. Σταθάκης και Πολάκης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, θα εκλεγεί ένας βουλευτής, εξ ου και τα σενάρια μετακόμισης του κ. Πολάκη. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε συγκεκριμένους τετραεδρικούς νομούς της Β. Ελλάδας. Στην «επικίνδυνη ζώνη» ανήκουν οι νομοί Πιερίας, Ημαθίας –όπου εσχάτως έχει προστεθεί και ο κ. Τόλκας– Πέλλας, Καβάλας και Εβρου, στους οποίους εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο του 25%, ένα ποσοστό αρκετά φιλόδοξο λόγω της φθοράς των Πρεσπών, τότε δεν θα εκλέξει κανέναν βουλευτή.

Μεγάλο «αγκάθι» είναι και οι εξαεδρικές Α΄ Πειραιά και Ευβοίας, αλλά και τα πενταεδρικά Ιωάννινα, όπου σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από τέσσερις βουλευτές και θα «πέσει» στον έναν. Πιο αναλυτικά, στην Α΄ Πειραιά εκλέγονται οι κ. Δρίτσας και Δουζίνας, με έναν από τους δύο να μένει εκτός, ενώ στην Εύβοια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους άλλους τρεις εν ενεργεία βουλευτές, αλλά και τον δήμαρχο Σκύρου, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα διεκδικήσει τη βουλευτική έδρα, έχοντας το αβαντάζ πως ανήκει στη νέα γενιά που βρίσκεται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Στη Β΄ Πειραιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα τρεις βουλευτές, συναντούμε τον κ. Βίτσα και την κ. Κασιμάτη. Στη «μάχη» προστέθηκε η κ. Μεγαλοοικονόμου από την Ενωση Κεντρώων, κάτι που ερμηνεύει και την ένταση στην τελευταία Κ.Ο., ενώ στην ίδια περιφέρεια φημολογείται πως θα προστεθεί και ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος (πρώην ΑΝΕΛ).

Από τους εσωτερικούς διαγκωνισμούς δεν ξεφεύγει η Αιτωλοακαρνανία. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να εκλέξει και πάλι δύο βουλευτές. Το γεγονός ωστόσο ότι ο κ. Κουρουμπλής μετακομίζει στο ευρωψηφοδέλτιο δεν μειώνει τις εντάσεις. Η κριτική που έκανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής στον κ. Μωραΐτη, λίγο μετά την «άφιξή» του στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως δεν είδε με θετικό μάτι τη μεταπήδησή του στον νομό του, έχοντας επιλέξει άλλον για «διάδοχό» του.

Στην Α΄ Αθηνών

Ενα από τα πιο δύσκολα παζλ είναι στην Α΄ Αθήνας, όπου σήμερα εκλέγονται τέσσερις βουλευτές και πιθανόν να γίνουν τρεις. Οι εν ενεργεία ωστόσο είναι «βαριά ονόματα» –οι κ. Φλαμπουράρης, Φίλης, Βερναρδάκης, αλλά και Βούτσης– που σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να βρει για κάποιους «άλλη στέγη», πιθανόν στο Επικρατείας, στο οποίο έχουν κλείσει ο κ. Σκουρλέτης και ίσως ο κ. Τζανακόπουλος. Ο ανταγωνισμός πάντως αυξάνεται με την πιθανότατη κάθοδο στην Α΄ Αθηνών της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου, ενώ αν οι βουλευτικές γίνουν τελικά το φθινόπωρο, δεν αποκλείεται να προστεθεί και ο Νάσος Ηλιόπουλος, αν δεν έχει καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος. Στο Ηράκλειο ο κ. Μιχελογιαννάκης έχει πλέον τη μετεγγραφή του κ. Δανέλλη, ο οποίος πάντως οδεύει προς Ευρωβουλή. Από την εξίσωση δεν απουσιάζει η Β΄ Αθήνας, οι ισορροπίες ωστόσο είναι άγνωστες λόγω της κατάτμησης. Τέλος, στην Α΄ Θεσσαλονίκης οι έδρες θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των έξι εν ενεργεία βουλευτών –μεταξύ των οποίων ο κ. Παρασκευόπουλος, ο κ. Αμανατίδης και ο κ. Κουράκης– και πιθανότατα της κ. Εφης Αχτσιόγλου, η οποία αναμένεται να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο. Η παραπάνω μάχη «πολιτικής επιβίωσης», που λαμβάνει χώρα και σε άλλους νομούς, θα ισχύσει μόνο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι –όπως δείχνουν τα γκάλοπ– δεύτερο κόμμα. Εξ ου και, λένε έμπειροι παρατηρητές, πως η τελευταία ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κ.Ο είχε αυστηρά εσωκομματικό χαρακτήρα.

Η σφοδρή επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και η αναφορά του πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο είχαν στόχο να καθησυχάσει τους βουλευτές και να «σβήσει» τις «εστίες φωτιάς» μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή