Ποιες οδηγίες έχει ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο;

Ποιες οδηγίες έχει ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο;

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφέρομαι στις ρυθμίσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας και ρωτώ: Πιστεύετε ότι, αν η σχετική πλατφόρμα μείνει ανοικτή για 5 χρόνια κατ’ εξαίρεση, ειδικά και αποκλειστικά για να συμπεριλάβει δανειολήπτες που μπορεί να μείνουν άνεργοι ή να υποστούν κάποια αναπηρία μέσα σε αυτά τα χρόνια, υπάρχει κίνδυνος αυτή η πρόβλεψη να λειτουργήσει ως κίνητρο για να παρακινηθεί κάποιος να μείνει άνεργος; Ή, ακόμη χειρότερα, ως κίνητρο για να παρακινηθεί κάποιος να μείνει ανάπηρος, να ενταχθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αποσκοπώντας να έχει ευνοϊκή ρύθμιση το δάνειό του;..

Οχι –θα πείτε–, κανένας δεν είναι τόσο τρελός ώστε να επιλέξει να μείνει άνεργος ή ανάπηρος για να επιδοτηθεί το δάνειό του.

Κι όμως, αυτό ισχυρίστηκε και σε αυτό επέμενε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Κι αυτό, ακριβώς, είναι μία από τις αιτίες που καθυστερεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και, άρα, η νομοθέτηση των ρυθμίσεων για την πρώτη κατοικία – με συνέπεια να αναβληθεί η απόφαση του Eurogroup να μας δοθούν 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα. Δυστυχώς, τέτοιοι ή ανάλογοι ανόητοι ισχυρισμοί δεν είναι τα μόνα αγκάθια. Η όλη μέθοδος που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις παραπέμπει σε μια τακτική κωλυσιεργίας, με κάθε (υπαρκτή ή ανύπαρκτη) αφορμή. Είναι, π.χ., ενδεικτικό (νομίζω και πρωτοφανές…) ότι, ενώ έχει λάβει προ 10ημέρου το συμφωνημένο κείμενο με ενσωματωμένες τις αλλαγές που προέκυψαν από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (οκτώ ημέρες αργότερα…) δεν είχε αξιωθεί να στείλει οποιαδήποτε απάντηση, οποιοδήποτε σχόλιο. Περίεργο;..

Ως γνωστόν, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδεχθεί τις ρυθμίσεις – ευλόγως, θα έλεγα, καθώς με αυτές τούς παρέχεται η ευκαιρία να πρασινίσουν περίπου 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια (αυτή είναι η ουσία των νέων ρυθμίσεων…), αποκλείονται οι μπαταχτσήδες, ενώ (βεβαίως…) οι ίδιες απαλλάσσονται από το κόστος που θα τους αναλογούσε λόγω της ανεύθυνης δανειακής πολιτικής που ασκούσαν – τότε που μοίραζαν θαλασσοδάνεια και έναντι αυτών πρόσφεραν bonus στα στελέχη τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το δικό της πράσινο φως. Οι κυβερνητικές προσπάθειες (παρόλο που ξεκίνησαν μαξιμαλιστικά, για να προστατεύσουν όχι μόνο όσους δεν μπορούν αλλά και αρκετούς από αυτούς που δεν θέλουν παρότι, π.χ., έχουν 65.000 ευρώ καταθέσεις…), τελικά είχαν ως αποτέλεσμα έναν προωθητικό συμβιβασμό για την επίλυση του προβλήματος. Η Ελλάδα (άργησε πάρα πολύ μεν, αλλά…) τελικά έχει κάνει ό,τι πρέπει.

Παραδόξως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (που συνήθως ήταν επισπεύδουσα…) τώρα προκαλεί καθυστερήσεις. Αυτό είναι αδικαιολόγητο, δημιουργεί ερωτήματα για προθέσεις και γεννά ανησυχίες για ενδεχόμενες σκοπιμότητες πολύ πέραν των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων της. Η τακτική των σκόπιμων καθυστερήσεων είναι βέβαιον ότι κάνει ζημιά στην Ελλάδα – ήδη, θα καθυστερήσει η επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Αλλά αυτή η τακτική κάνει κακό και στην ίδια την Επιτροπή. Αν το αντιλαμβάνεται, ας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στον κ. Ντέκλαν Κοστέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή