Μια νέα εκδοτική σειρά της «Κ» εξετάζει τις εθνικές μας κρίσεις

Μια νέα εκδοτική σειρά της «Κ» εξετάζει τις εθνικές μας κρίσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ικανότητα της αυτογνωσίας είναι ίσως η μεγαλύτερη αρετή ενός ανθεκτικού και φιλοπρόοδου έθνους. Για να σχηματίσουμε μια ευκρινή και αντικειμενική εικόνα του εαυτού και της χώρας μας, οφείλουμε να εξετάζουμε αδιάκοπα (και αναδρομικά) τις πιο δύσκολες στιγμές στη μακραίωνη Ιστορία μας. Ετσι θα  κατανοήσουμε  εμείς οι Ελληνες τι βρίσκεται πίσω από τη ροπή μας προς τον διχασμό που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Από αυτήν την εβδομάδα η «Κ» παρουσιάζει μια νέα εκδοτική σειρά αφιερωμένη στις «Εθνικές Κρίσεις», με  τον πρώτο τόμο να εστιάζει στις διαμάχες μεταξύ των πόλεων και στο εσωτερικό των ελληνικών πόλεων κατά την αρχαιότητα.

Μια νέα εκδοτική σειρά της «Κ» εξετάζει τις εθνικές μας κρίσεις-1

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος υπογράμμισε ότι πρέπει να απαλλάξουμε το πολίτευμά μας από στοιχεία διχαστικά. INTIME NEWS

Στο πλαίσιο αυτό, την  Πέμπτη έγινε μια ειδική εκδήλωση στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με θέμα: «Γιατί διχάζονται οι Ελληνες; Γιατί χρεοκοπεί η Ελλάδα;». Επρόκειτο για μια εισαγωγή στον ανάπλου στο παρελθόν, που θα φωτίσει ορισμένα από τα εθνικά μας ελαττώματα. Τον δύσκολο αυτό ρόλο στην εκδοτική σειρά επωμίστηκε μία πλειάδα Ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών.
Μια νέα εκδοτική σειρά της «Κ» εξετάζει τις εθνικές μας κρίσεις-2

Ο Χρήστος Γιανναράς αναφέρθηκε στον εθισμό των Ελλήνων σε ένα άλλο διοικητικό μοντέλο, που καταργήθηκε με την αστυφιλία. INTIME NEWS

«Είναι άραγε οι οικονομικές κρίσεις  που οδηγούν στον διχασμό; ΄Η το ανάποδο; Μια απορρυθμισμένη κοινωνία με αδύναμους θεσμούς που φέρνουν τη χρεοκοπία;», αναρωτήθηκε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, λέγοντας ότι ο στόχος είναι να βγούμε –αν όχι πιο αισιόδοξοι– τουλάχιστον λίγο σοφότεροι από μια τέτοια ιστορική ενδοσκόπηση. Στη συνέχεια ο συνάδελφος Γιάννης Παλαιολόγος ανέλαβε να παρουσιάσει κάποιους από τους συντελεστές-επιμελητές της σειράς, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους κατά τις οποίες το στοιχείο της εμφύλιας διαμάχης ήταν έντονο.
 
Μια νέα εκδοτική σειρά της «Κ» εξετάζει τις εθνικές μας κρίσεις-3

Ενας από τους νεαρούς αναγνώστες της «Κ» κρατάει τον φρεσκοτυπωμένο πρώτο τόμο της σειράς «Εθνικές Κρίσεις». INTIME NEWS

Διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί όπως ο Κώστας Μπουραζέλης, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος και ο Πάνος Καζάκος ανέβηκαν στο βήμα και μας μετέφεραν στο κλίμα των αντιπαραθέσεων μεταξύ των αρχαίων πόλεων-κρατών, στις εμφύλιες συγκρούσεις στον Αγώνα του 1821, στη γλωσσική διαμάχη μεταξύ καθαρεύουσας και μαλλιαρής, στα Ιουλιανά και από εκεί στο σημερινό δύσκολο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης. Οπως επεσήμανε και ο Κώστας Μπουραζέλης, αναφερόμενος σε γραπτά του Σεφέρη: «Την τύχη του κάθε λαός την κάνει μοναχός και όσα του κάνει η τρέλα του δεν του κάνει ο οχτρός του».

Η βραδιά έκλεισε με μια ωραία συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και επιφυλλιδογράφο Χρήστο Γιανναρά και στον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι επιχείρησε να εξετάσει σφαιρικά το ζήτημα της επαναλαμβανόμενης διχόνοιας με τρόπο σαφή και εποικοδομητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή