Πώς «έπεσε» η πολυεθνική συμμορία της Αθήνας

Πώς «έπεσε» η πολυεθνική συμμορία της Αθήνας

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόνος ενός Αφγανού και ο σοβαρός τραυματισμός ενός δεύτερου σε συμπλοκή –τέλη Ιανουαρίου– στην οδό Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας, οι συλλήψεις των κλεπταποδόχων που είχαν αναμειχθεί στις πολύκροτες δολοφονίες της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη και του 25χρονου φοιτητή Νίκου Μουστάκα και τα απόρρητα πληροφοριακά δελτία της ΕΛ.ΑΣ. για την παρουσία μαχητών του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» σε υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια, αποτελούν ορισμένες από τις άγνωστες πτυχές της πολύμηνης έρευνας της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για τη σύλληψη αλλοδαπών που διέπρατταν ληστείες και κλοπές στο κέντρο της πόλης, ενώ διακινούσαν ναρκωτικά στην πλατεία Εξαρχείων.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου με τη σύλληψη 93 αλλοδαπών – κυρίως από την Αλγερία, το Μαρόκο και το Αφγανιστάν. Κατηγορούνται ότι το 2018 και τους πρώτους μήνες του 2019 διέπραξαν πάνω από 300 ληστείες και κλοπές σε συνοικίες του κέντρου: τα Εξάρχεια, την Ομόνοια, το Σύνταγμα, την Ακρόπολη και τον Αγιο Παντελεήμονα. Αφορμή για την έρευνα υπήρξαν καταγγελίες πολιτών που είχαν πέσει θύματα της σπείρας αλλά και επικριτικά δημοσιεύματα για τα συχνά κρούσματα εγκληματικότητας στην «καρδιά» της πρωτεύουσας.

Κοινοί παρονομαστές

Τους πρώτους μήνες της έρευνας, οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν δεκάδες δικογραφίες για κλοπές και ληστείες από τα αστυνομικά τμήματα του κέντρου. Διαπίστωσαν ότι σε πολλές από τις υποθέσεις είχαν συμμετοχή οι ίδιοι 8-10 αλλοδαποί, κυρίως από την Αλγερία και το Μαρόκο. Ο ένας από αυτούς, για παράδειγμα, τον Ιούλιο είχε διαρρήξει αυτοκίνητο στην οδό Ζαΐμη στα Εξάρχεια και αφαιρέσει από το εσωτερικό του ένα τσαντάκι με χρήματα και προσωπικά αντικείμενα της ιδιοκτήτριας. Ενας άλλος είχε με απειλή πιστολιού ληστέψει έναν άνδρα στην οδό Μεθώνης, τον Μάιο.

Το φθινόπωρο του 2018 μυστικοί αστυνομικοί εντόπισαν και έθεσαν υπό παρακολούθηση τους υπόπτους και τον Ιανουάριο του 2019 η μυστική έρευνα μπήκε σε τελική φάση. Εφαρμόζοντας τεχνάσματα που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές ταινίες «παγίδευσαν» με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα τα σημεία που επισκέπτονταν οι ύποπτοι και κατέγραψαν τις κινήσεις και επαφές τους. Προέκυψε ότι συγκροτούσαν σπείρα με πάνω από 90 μέλη, από χώρες του Μαγκρέμπ, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και τη Λιβύη. Οι περισσότεροι (οι 55 από τους 93 συλληφθέντες) με μαχαίρια και πιστόλια λήστευαν πεζούς αρπάζοντάς τους χρήματα, κινητά και κοσμήματα, ενώ έσπαγαν αυτοκίνητα και έκλεβαν τσάντες με φορητούς υπολογιστές, κάμερες και ό,τι άλλο έβρισκαν. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας λειτουργούσαν ως κλεπταποδόχοι.

Για ορμητήριά τους χρησιμοποιούσαν την κατάληψη «single men» στην οδό Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια και διαμερίσματα στις οδούς Μπουμπουλίνας, Σκύρου, Αχαρνών και αλλού. «Ελαχιστοποιούσαν τις πιθανότητες αστυνομικής επέμβασης, πόσο μάλλον αστυνομικής επιτήρησης, με την πλειονότητα αυτών (σ.σ. ορμητηρίων) να βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων, της Ομόνοιας, της Κυψέλης και του Αγιου Παντελεήμονα» επισημαίνεται σε επίσημα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Τα κλοπιμαία κατέληγαν καθημερινά σε αποθήκες και κλεπταποδόχους στις στοές επί της οδού Μενάνδρου 23 και Σοφοκλέους 47. Σε αυτούς είχε καταλήξει και το κινητό της άτυχης Δώρας Ζέμπερη, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της στο Β΄ νεκροταφείο της Αθήνας. Στη διάρκεια της έρευνας, μάλιστα, προέκυψε ότι οι αλλοδαποί κλεπταποδόχοι έχοντας μάθει από τα λάθη τους, παραλάμβαναν τα κλεμμένα κινητά σε «λειτουργία πτήσης» ώστε να μην κινδυνεύουν να εντοπιστούν από το στίγμα τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της 32χρονης εφοριακού. Οι συναντήσεις των μελών της σπείρας γίνονταν σε μανάβικο, στην οδό Μενάνδρου 22 όπου έδιναν καθημερινά το «παρών» και τα αρχηγικά μέλη της σπείρας, τρεις υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 20, 24 και 32 ετών.

Τρεις ημέρες μετά την ενεργοποίηση των κρυφών καμερών, ο ένας από τους αρχηγούς, 24 ετών, δολοφονήθηκε σε συμπλοκή με υπηκόους Πακιστάν. Ο δεύτερος γλίτωσε με βαρύ τραύμα στο πόδι. Η σύρραξη έγινε το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου, έξω από τη Μενάνδρου 22 και σύμφωνα με τους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών είχε ως κίνητρο τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή. Ο 24χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από χτυπήματα με μαχαίρι και ρόπαλα. Λόγω έλλειψης φωτισμού οι κρυφές κάμερες που είχαν εγκαταστήσει στο σημείο οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών δεν κατέγραψαν τη σκηνή του φόνου.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, ωστόσο, κατάφεραν να διακρίνουν τον τραυματία Αφγανό να συντονίζει τη δράση της σπείρας περπατώντας με πατερίτσα και έχοντας το πόδι του τυλιγμένο με επιδέσμους. Ο τρίτος από την ηγετική ομάδα, Αφγανός 20 ετών, είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο, τη στιγμή που παραλάμβανε κλεμμένο κινητό από νεαρό Πακιστανό. Οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και ένα μήνα αργότερα, τη νύχτα της 15ης Αυγούστου ο τελευταίος (18χρονος υπήκοος Πακιστάν) συμμετείχε στον φόνο του 25χρονου φοιτητή Νικόλα Μουστάκα, στον λόφο του Φιλοπάππου.  

Ο Σύρος μαχητής της οδού Αραχώβης

Η επιχείρηση σύλληψης των δεκάδων αλλοδαπών υπόπτων έγινε νωρίς το πρωί της 1ης Μαρτίου με τη συμμετοχή και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Υπήρχαν φόβοι για το ενδεχόμενο, μέσα στην κατάληψη της οδού Αραχώβης, που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριό τους οι αλλοδαποί κακοποιοί, να υπήρχαν ένοπλοι εξτρεμιστές και άτομα με συμμετοχή στον συριακό εμφύλιο. Σε διαβαθμισμένα ενημερωτικά δελτία της ΕΛ.ΑΣ., εξάλλου, υπήρχαν εκτενείς αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες «η πλειονότητα των ατόμων που διαμένουν στο οίκημα φέρεται να διακατέχονται από ριζοσπαστικές – εξτρεμιστικές απόψεις (…) μερικά απ’ αυτά έχουν στην κατοχή τους μαχαίρια και πυροβόλα όπλα, τα οποία χρησιμοποιούν για τη διάπραξη ληστειών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, την εποπτεία του χώρου είχε –τουλάχιστον μέχρι το 2018– ένας Σύρος, που κατά το παρελθόν είχε συμμετάσχει ενεργά στον συριακό εμφύλιο, πολεμώντας στο πλευρό του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Παρά τις όποιες ανησυχίες, η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο κατειλημμένο από το 2015 ακίνητο εξελίχθηκε δίχως απρόοπτα. Οι περίπου 40 αλλοδαποί που έμεναν εκεί συνελήφθησαν δίχως να προβάλουν αντίσταση, ενώ κατασχέθηκαν ναρκωτικά, κλεμμένες ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια. Τα αποτελέσματα της έρευνας για αποτυπώματα και DNA από το εσωτερικό του κτιρίου δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Παρόμοια είναι τα ευρήματα και από τα υπόλοιπα κρησφύγετα της σπείρας. Οι 36 από τους 93 συλληφθέντες προφυλακίστηκαν. Ο ένας από εκείνους που αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ένα εικοσιτετράωρο μετά την απολογία του, συνελήφθη εκ νέου για κλοπή κινητού στην περιοχή των Εξαρχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή