Διαδηλώσεις κατά του «αυταρχικού» Βούτσιτς

Διαδηλώσεις κατά του «αυταρχικού» Βούτσιτς

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Χιλιάδες Σέρβοι πολίτες διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους του Βελιγραδίου, για να διαμαρτυρηθούν κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Βούτσιτς βρισκόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο το βράδυ της Κυριακής παίζοντας σκάκι, ενώ φέρεται να αγνόησε τις συστάσεις της προσωπικής του ασφάλειας να εγκαταλείψει το πολιορκημένο κτίριο.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής είχαν ως στόχο πολλά κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ το βράδυ του Σαββάτου οι διαδηλωτές πολιόρκησαν τα γραφεία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTS. Την ώρα που διαδηλωτές βρίσκονταν στο κτίριο του RTS, ομάδα περίπου 200 ατόμων εισέβαλε στις εγκαταστάσεις, απαιτώντας να δοθεί τηλεοπτικός χρόνος στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Η διεύθυνση του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου αρνήθηκε, όμως, το αίτημά τους, ενώ ειδικές μονάδες της αστυνομίας τούς εκδίωξαν από το κτίριο λίγη ώρα αργότερα.

Οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα από τον Δεκέμβριο πέτυχαν να «ενώσουν» φιλοδυτικούς φιλελεύθερους με ακροδεξιούς Σέρβους εθνικιστές, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι ο Βούτσιτς θα επιδιώξει την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Εναυσμα των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων στάθηκε η επίθεση που δέχθηκε το στέλεχος της αντιπολίτευσης Μπόρκο Στεφάνοβιτς από οπαδούς της κυβέρνησης. Ο γνωστός για τις φιλοδυτικές απόψεις του Στεφάνοβιτς ξυλοκοπήθηκε βάναυσα στις 23 Νοεμβρίου 2018 και διακομίσθηκε αναίσθητος σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Τις διαδηλώσεις μετέδιδαν σε απευθείας σύνδεση ιδιωτικά ΜΜΕ, όπως η σερβική υπηρεσία του BBC και το Balkan Insight, που χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Νορβηγίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή