Οδηγίες ΑΑΔΕ σε τελωνεία για τις συναλλαγές με τη Βόρεια Μακεδονία

Οδηγίες ΑΑΔΕ σε τελωνεία για τις συναλλαγές με τη Βόρεια Μακεδονία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής απέστειλε οδηγίες στα τελωνεία όλης της χώρας για το πώς θα αντιμετωπίζονται από τούδε και στο εξής οι συναλλαγές μεταξύ της χώρας μας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πλέον όλα τα έγγραφα που θα εκδίδει η γειτονική χώρα (ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, πιστοποιητικά κ.λπ.), κάθε είδους αλληλογραφία και συναφές υλικό προερχόμενα από τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να φέρουν το νέο όνομα και τις ορολογίες που αφορούν τη χώρα.

Με βάση τη νέα συμφωνία, στην περίπτωση που, κατά την επίσημη αλληλογραφία των κρατικών αρχών και φορέων της γείτονος με της ελληνικές αρχές, δεν τηρούνται η ορθή ονομασία και οι συναφείς ορολογίες της συμφωνίας, η αλληλογραφία δεν γίνεται αποδεκτή και θα πρέπει να επιστρέφεται άμεσα στον αποστολέα της. Οπως προκύπτει από τις οδηγίες του διοικητή:

• Σε όλα τα τελωνειακά παραστατικά που υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία είτε κατά την είσοδο στη χώρα είτε στα τελωνεία τελικού προορισμού, θα συμπληρώνεται ο κωδικός «ΜΚ: Βόρεια Μακεδονία».

• Ολα τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα (φορτωτικά έγγραφα, τιμολόγια, πιστοποιητικά/άδειες/εγκρίσεις κ.λπ.) φέρουν το προβλεπόμενο από τη συμφωνία όνομα.

• Ως προς τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα μας, δεν προκύπτει υποχρέωση ελέγχου από τις τελωνειακές αρχές, καθώς από τη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία διεθνούς ομάδας ειδικών με σκοπό την επιδίωξη αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων σε βάθος τριετίας.

• Κατά τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη χώρα μας με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία, τόσο οι υποβαλλόμενες διασαφήσεις εξαγωγής όσο και τα υποστηρικτικά σε αυτήν έγγραφα (τιμολόγια, φορτωτικές κ.λπ.) υποχρεωτικά θα φέρουν ως χώρα προορισμού το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, ο κ. Πιτσιλής εφιστά την προσοχή στους οικονομικούς φορείς που εξάγουν εμπορεύματα στην ορθή αναγραφή της ονομασίας.

• Μέχρι να εκδοθούν τα νέα διαβατήρια οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα θέτουν σφραγίδα επί των ταξιδιωτικών εγγράφων (υφιστάμενων και όσων εκδόθηκαν κατά τη μεταβατική περίοδο), με την οποία θα διευκρινίζεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

• Οι κωδικοί για τις πινακίδες των οχημάτων της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ. Για τις ήδη υφιστάμενες πινακίδες με τους παλαιούς κωδικούς υπάρχει υποχρέωση αλλαγής εντός πενταετίας το αργότερο.

Ως μεταβατική λύση, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας έχουν αναλάβει τη δέσμευση ότι θα εξασφαλίσουν αυτοκόλλητα με την ένδειξη ΝΜΚ για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή