Ξανά στη «λαιμητόμο» ο Παναθηναϊκός

Ξανά στη «λαιμητόμο» ο Παναθηναϊκός

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη και συνεχής αποδοκιμασία της μεγάλης πλειονότητας των οπαδών του Παναθηναϊκού στους ολίγους πρωταγωνιστές ακόμη μιας κακοστημένης παράστασης, που διαδραματίστηκε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, είναι ίσως η πιο ζωντανή ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπει ένα τέλος στο θέατρο του παραλόγου που βιώνει χρόνια τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που οι απλοί φίλαθλοι δεν παρακολουθούσαν άλαλοι και φοβισμένοι τη δράση των κακοποιών στοιχείων που θεωρούν τα γήπεδα τσιφλίκι τους. Αντέδρασαν μαζικά κι αυτή η αντίδραση ίσως οδηγήσει σε λύσεις που η πολιτεία, τα θεσμικά όργανα, η Δικαιοσύνη, η αστυνομία, η ηγεσία του αθλητισμού και οι διοικήσεις των ομάδων δεν έχουν καταφέρει να δώσουν. Οταν οι πολλοί αρνηθούν να είναι όμηροι των ολίγων, τότε θα γίνει το επόμενο και πιο καθοριστικό βήμα, μετά το πρώτο που έκαναν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ…

Οι «πράσινοι» βρίσκονται για άλλη μία φορά με την πλάτη στον τοίχο, και λόγω της διακοπής του ντέρμπι με τον Ολυμπιακού με αντικειμενικά δική τους υπαιτιότητα, κινδυνεύουν πάλι με βαριά τιμωρία. Οι συνέπειες; Μηδενισμός, αφαίρεση 3 βαθμών που σε πολύ ακραίο σενάριο μπορεί να γίνουν έξι, τσουχτερό πρόστιμο, τιμωρία της έδρας τους ίσως και μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Με την ομάδα του να μην παίρνει για ακόμη μία φορά την ευκαιρία να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί εντός αγωνιστικού χώρου, ο Παναθηναϊκός χάνει ξανά μια ολόκληρη χρονιά, πέφτοντας θύμα ανθρώπων που υποτίθεται ότι παίρνουν θέση στην εξέδρα για να τον ενισχύσουν.

Εκτός από την αντίδραση της συντριπτικής πλειονότητας των οπαδών, σημαντική εξέλιξη είναι η επίσημη θέση της διοίκησης, με την οποία γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον ωμό εκβιασμό κάποιων που πιστεύουν ότι με τέτοιες ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν εξελίξεις σε διοικητικό και ιδιοκτησιακό επίπεδο. Τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΑΕ: «Η διοίκηση και σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα θέλουν να διαβεβαιώσουν τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ότι η υλοποίηση του πλάνου, που ξεκίνησε το καλοκαίρι για την αγωνιστική ανάταση της ομάδας, θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο. Τα όσα διαχρονικά θλιβερά βιώσαμε, με τις όποιες αγωνιστικές συνέπειες έχουν και ζημιώνουν τις προσπάθειές μας, δεν θα επηρεάσουν ούτε κατ’ ελάχιστον την προσπάθειά μας. Επιθυμία όλων είναι να κλείσει η σεζόν με τέτοιο τρόπο που θα αντανακλά την αγωνιστική εικόνα μας από την αρχή της περιόδου έως και σήμερα».

Ολα δείχνουν ότι οι «πράσινοι» δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον δρόμο της ένστασης για αντικανονική διακοπή του αγώνα. Θα αποδεχθούν τον μηδενισμό τους και θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους να παραμείνει η βασική ποινή της αφαίρεσης βαθμών στο -3, ώστε να χαθεί μόνο ο στόχος της Ευρώπης και να μην εμπλακεί η ομάδα σε ακραία σενάρια κινδύνου υποβιβασμού. Πιο καθαρή εικόνα για τη θέση τους θα υπάρξει σήμερα, μόλις γίνουν γνωστά το κατηγορητήριο και η έκθεση της αστυνομίας. Παράλληλα, επιδιώκουν να αναδείξουν τη διπρόσωπη στάση του Ολυμπιακού, ο οποίος ενώ εμφανιζόταν στα λόγια να επιθυμεί τη συνέχεια του αγώνα, στην ουσία πίεσε ασφυκτικά τον Γερμανό διαιτητή να μην την επιτρέψει, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι είναι η 6η φορά τα τελευταία χρόνια που οι «ερυθρόλευκοι» επιλέγουν να αποχωρήσουν από ένα παιχνίδι ή να μην το ξεκινήσουν.

Ανακοινώσεις για τα επεισόδια έκαναν η ΕΠΟ και η Ενωση Αστυνομικών Αττικής, η οποία προτείνει «να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα-αρένες». Με δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ταυτοποίηση όσων περισσότερων από τους ταραξίες. Ηδη ο εισαγγελέας παρέπεμψε στο αυτόφωρο τους οκτώ συλληφθέντες, ασκώντας ποινική δίωξη για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, εξέδωσε και διάταξη για περιοριστικούς όρους, όπως προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος. Οι πέντε από τους οκτώ συλληφθέντες είναι ανήλικοι, ενώ οι τέσσερις φέρεται να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

• Σε οριστική συμφωνία με τον Αντρέας Στραματσόνι, για την εξόφλησή του με δόσεις, κατέληξαν οι «πράσινοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή