Σημίτης: «Δημαγωγική κυβέρνηση, χωρίς αρχές»

Σημίτης: «Δημαγωγική κυβέρνηση, χωρίς αρχές»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε η Ελλάδα από τη θέση των «ουραγών της Ευρώπης» να επαναπροσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο εστίασε ο Κώστας Σημίτης τη χθεσινοβραδινή ομιλία του, σε εκδήλωση του «Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών» και του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Παπαστεργίου στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, δημαγωγεί και συγκαλύπτει την πραγματικότητα, ενώ τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μείωση των πλεονασμάτων και επανεκτίμηση των φορολογικών συντελεστών.

«Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μιαν αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές για όλους τους Ελληνες, αλλά για ένα στρώμα οπαδών της. «Είναι μια δημαγωγική κυβέρνηση, χωρίς αρχές, που αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση. Το τι συμβαίνει στη χώρα το πληροφορούμεθα από τις Βρυξέλλες», τόνισε. «Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία. Η δημιουργικότητα δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε, ενώ απαρίθμησε τα αρνητικά δεδομένα για τη χώρα από το υψηλό δημόσιο χρέος και τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τις χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης και διαφθοράς. «Κύριος στόχος ενός προοδευτικού κόμματος θα ήταν σήμερα ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία, από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Από τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και απασχόλησης. Από τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την επανεκτίμηση των συντελεστών φορολόγησης. Από την επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος. Από μια εκτενή και συστηματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Παιδείας», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής Αριστεράς στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η εκκρεμότητα «έπρεπε να λυθεί». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες. Η κυβέρνηση, όμως, προχώρησε μόνη της – γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει. Το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή