Συντηρεί τους υψηλούς τόνους η Αγκυρα: «Ατυχής η αντίδραση της Αθήνας»

Συντηρεί τους υψηλούς τόνους η Αγκυρα: «Ατυχής η αντίδραση της Αθήνας»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους των τελευταίων ημερών το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε με ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την αντίδραση της Αθήνας στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι χαρακτηρίζει ακατανόητη την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς το περιεχόμενό της σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι συμβατή με τους κανόνες καλής γειτονίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αναφέρει:

«H δήλωση που έγινε χθες από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αναφορικά με την ομιλία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στη Σμύρνη στο πλαίσιο των δημοτικών εκλογών ήταν αδιανόητη και κρίνεται παράξενη ως προς το περιεχόμενο και την στιγμή που έγινε.

Η δήλωση αυτή αγνοεί τα ιστορικά στοιχεία, όπως την προσπάθεια της Ελλάδας να καταλάβει την Ανατολία και την αποζημίωση που κλήθηκε να πληρώσει στην Τουρκία για τις καταστροφές και τις ζημιές που προκάλεσε ο ελληνικός στρατός. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψιν, η δήλωση είναι ατυχής και ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως και το περιβάλλον εμπιστοσύνης, το οποίο προσπαθούμε να αναπτύξουμε με τη συγκεκριμένη χώρα.»

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε ως απάντηση στην τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ που χαρακτήριζε την Κυριακή «απαράδεκτες» τις αναφορές στις οποίες είχε προχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σμύρνη.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς.Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπ. Εξωτερικών

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στη Σμύρνη είχε προχωρήσει σε μία ομιλία με έντονα τα στοιχεία της εθνικιστικής ρητορικής:

«Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας» είπε και συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο, λέγοντας «Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!», είχε πει.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης είχαν προβληθεί μάλιστα σε video wall και αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη της Νέας Ζηλανδίας και εικόνες από το οπτικοακουστικό υλικό που κινηματογράφησε ο Τάραντ κατά τη στιγμή των πυροβολισμών του προς το πλήθος πιστών στα τεμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή