ΗΠΑ: Αίτημα Λευκού Οίκου να διαβάσει την αναφορά του Ρ. Μάλερ πριν παραδοθεί στο Κογκρέσο

ΗΠΑ: Αίτημα Λευκού Οίκου να διαβάσει την αναφορά του Ρ. Μάλερ πριν παραδοθεί στο Κογκρέσο

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου αναμένουν ότι θα έχουν μία ευκαιρία να διαβάσουν την έκδοση της αναφοράς του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, την οποία, ο Γενικός Εισαγγελέας Ουίλιαμ Μπαρ θα παραδώσει στο Κογκρέσο.

Οι δικηγόροι θέλουν να την διαβάσουν πριν από τους βουλευτές, αλλά και την δημοσιοποίησή της στην αμερικανική κοινή γνώμη, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πολλαπλές πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από την δημοσιοποίηση της αναφοράς του Μάλερ προδιαθέτει για μία σκληρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αφήνουν να εννοηθεί οι ίδιες πηγές.

Οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου επιθυμούν να έχουν μία ευκαιρία για να επικαλεστούν το υπηρεσιακό απόρρητο της άσκησης κυβερνητικών καθηκόντων (executive privilege) σχετικά με τις πληροφορίες που προέρχονται από έγγραφα και καταθέσεις των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Η επεξεργασία της έκθεσης αναφορικά με την επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου από τον Λευκό Οίκο εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των νομικών αρμοδιοτήτων του, αλλά εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μία σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση, με δεδομένη την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ για να μην αποκαλυφθούν στην αμερικανική κοινή γνώμη, συγκεκριμένες πληροφορίες από της έρευνας γύρω από τον ίδιο και σχετικά με την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του.

Οι δικηγόροι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης μπορούν να συμβουλεύσουν τον πρόεδρο Τραμπ γύρω από κεντρικούς ισχυρισμούς της έρευνας του Μάλερ, στην περίπτωση που συμπεράνουν ότι για τους ισχυρισμούς αυτούς, δεν μπορούν να του παρέχουν αποτελεσματική νομική προστασία, αναφορικά με την επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέξει την επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου, τότε, η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια, εάν κατατεθεί σχετική αγωγή.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση. «Υπάρχει πάντοτε ένταση μεταξύ αυτού που φαίνεται ως το καλύτερο πολιτικά κι αυτού που εκπροσωπεί τα συμφέροντα [ενός οργανισμού ή μιας υπηρεσίας] ειδικότερα, του γραφείου της προεδρίας», δήλωσε μία πηγή του Λευκού Οίκου. “Η επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου εμπεριέχει πλεονέκτημα σε πολιτικό επίπεδο,» τόνισε η ίδια πηγή.

Παρά το γεγονός ότι ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι δήλωσε ότι η επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ώστε τμήματα της αναφοράς να μην δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό, το ζήτημα αυτό απασχολεί κυρίως τον Λευκό Οίκο κι όχι τους προσωπικούς δικηγόρους του Αμερικανού προέδρου.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο κι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Καθώς ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για την δημοσιοποίηση της τελικής αναφοράς του Μάλερ, μερικοί αξιωματούχοι περιγράφουν μία αίσθηση ανησυχίας για το περιεχόμενο της αναφοράς, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι καλωσορίζουν την ολοκλήρωσή της.

Ένας άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στο νομικό επιτελείο του Τραμπ συνέστησε προσοχή για το επίπεδο του άγχους που υπάρχει στον Λευκό Οίκο κι αναφορικά με το πόσο στενά ως προς τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, διεξήγαγε την έρευνά του, ο Μάλερ.

«Ας φέρουμε το αεροπλάνο στον διάδρομο για να δούμε τι έχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, παραφράζοντας την κατάσταση ανησυχίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ που πέρασε μέρος του τελευταίου Σαββατοκύριακου ασκώντας κριτική στον Μάλερ μέσω του Twitter δεν σκοπεύει να αιφνιδιαστεί από τις πληροφορίες που θα δημοσιοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Κογκρέσο, αλλά και στην αμερικανική κοινή γνώμη, με σημείο αναφοράς την τελική έκθεση του Μάλερ.

Έτσι, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν νομικά τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο Τραμπ, έχουν αφήσει προσωπικά να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο να επικαλεστούν το υπηρεσιακό απόρρητο σχετικά με πληροφορίες που ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Στην διάρκεια της διαδικασίας ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του στο υπουργείο Δικαιοσύνης που έγινε εντός του 2018, ο Μπαρ είχε δηλώσει ότι δεν είχε “κάποια εικόνα για το περιεχόμενο της αναφοράς” του Μάλερ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «κάποιος θα μπορούσε να εγείρει θέμα υπηρεσιακού απορρήτου» εάν υπάρξει «υλικό για το οποίο θα μπορούσε να διατυπωθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός.»

Ο Μπαρ υπό την άσκηση των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει για τις πληροφορίες που θα δημοσιοποιήσει ή δεν θα δημοσιοποιήσει στα μέλη του Κογκρέσου, ενώ το ζήτημα που ενδεχόμενα θα προκύψει, θα μπορεί να αμφισβητηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Από την άλλη μεριά, τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν δώσει έμφαση στην σημασία που έχει η διαφάνεια κατά την δημοσιοποίηση της τελικής αναφοράς του Μάλερ, σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Την προηγούμενη Πέμπτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με απόλυτη πλειοψηφία μία απόφαση για την δημοσιοποίηση της αναφοράς του Μάλερ.

Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στη νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος επέτρεψε τις καταθέσεις αξιωματούχων του στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ, έχοντας κατανοήσει ότι αργότερα θα είναι δυνατή, η επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου από τα στελέχη αυτά.

Για τον σκοπό αυτό, ο Λευκός Οίκος παρήγαγε περισσότερα από ένα εκατομμύριο έγγραφα για την έρευνα του Μάλερ, χωρίς ωστόσο, όλο το υλικό αυτό να υπόκειται στους περιορισμούς του υπηρεσιακού απορρήτου, όπως το ίδιο συμβαίνει και με έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ο Λευκός Οίκος δεν θα συμβουλεύσει τον Γενικό Εισαγγελέα αναφορικά με το τι θα δημοσιοποιήσει και τι δεν θα δημοσιοποιήσει. Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο και είναι ανεξάρτητος σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Τούοχι πρώην εισαγγελέας, που έχει εμπλακεί σε ειδικές έρευνες.

«Η αναφορά από τον ειδικό ανακριτή, η οποία αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα, έχει ως σημείο ενδιαφέροντος την συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ, των βοηθών και των στελεχών (του Λευκού Οίκου). Αυτό δεν είναι ζήτημα το οποίο μπορεί να συζητηθεί με τον Λευκό Οίκο, πριν την αποστολή [της αναφοράς] στο Κογκρέσο», επεσήμανε ο Τούοχι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, Politico, ABC News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή