Στο 1,9 δισ. οι εξαγωγές αλουμινίου το 2018

Στο 1,9 δισ. οι εξαγωγές αλουμινίου το 2018

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,9 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές αλουμινίου το τελευταίο έτος, καθώς ο κλάδος ανακάμπτει σταθερά και καλύπτει πλέον περίπου το 5,7% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Σε σύγκριση με το 2017, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία άνω του 10% αλλά και σε όγκους, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο αλουμινίου εμφάνισε εξαγωγικό πλεόνασμα 773 εκατ. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2018 και την επεξεργασία τους από την Ελληνική Ενωση Αλουμινίου (ΕΕΑ), η οποία είναι ο κλαδικός σύνδεσμος των βιομηχανιών-βιοτεχνών αλουμινίου. Τα μεγέθη αυτά αφορούν τόσο τον βωξίτη και την αλουμίνα όσο και το πρωτόχυτο και δευτερόχυτο αλουμίνιο και την πρωτογενή και δευτερογενή μεταποίηση.

Η ΕΕΑ εκτιμά πως οι προοπτικές έως το 2022 για τη βιομηχανία αλουμινίου θα είναι θετικές. Στην εγχώρια αγορά αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στον τομέα της οικοδομής λόγω των μεγάλων τουριστικών και οικιστικών έργων και του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Παράλληλα, στις διεθνείς αγορές παρατηρείται αύξουσα ζήτηση αλουμινίου στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών και σε μεγάλα οικιστικά έργα. Οι πωλήσεις πρωτόχυτου και δευτερόχυτου αλουμινίου το 2018 σημείωσαν αύξηση κατά 2% σε σχέση με το 2017, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 58% των πωλήσεων. Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης το 2018 σημείωσαν αύξηση κατά 8% συγκριτικά με το 2017. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε μόλις το 17% των πωλήσεων, σημειώνοντας όμως αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το 2017, ενώ οι εξαγωγές απορρόφησαν το 83% των πωλήσεων, αυξανόμενες και αυτές κατά περίπου 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή