Ελαιοπαραγωγή: Καμπανάκι σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία

Ελαιοπαραγωγή: Καμπανάκι σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου μπορεί να ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των παραγωγών του, αλλά δεν προέρχεται από ευνοϊκούς παράγοντες πάντα. Στην περίπτωση της Ιταλίας, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, ο βαρύς παγετός και το καταστροφικό βακτήριο xyllela fastidiosa μείωσαν σημαντικά την παραγωγή, γεγονός που εκτίναξε την τιμή.

Τον Φεβρουάριο, λόγου χάριν, ο ένας τόνος έξτρα παρθένου ιταλικού λαδιού είχε διαμορφωθεί κατά μέσον όρο σε 5.861 ευρώ, δηλαδή είχε δραστική αύξηση της τάξεως του 37% εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα του 2018.

Επιπλέον, η τιμή αυτή είναι υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη της Ισπανίας, της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού στον κόσμο, που ορίζει και τις τιμές σε μεγάλο βαθμό – στη χονδρική το ισπανικό λάδι σε ετήσια βάση αποτιμάται σχεδόν στα 10 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως με τα όσα συνέβησαν στην Ιταλία, η Ισπανία είχε μια πλουσιότατη σοδειά και παραγωγή λαδιού, ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ των δύο χωρών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία.

Συνήθως το ιταλικό έξτρα παρθένο είναι ακριβότερο από το αντίστοιχο ισπανικό, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι εδώ και πολλά χρόνια Ιταλοί χονδρέμποροι αγοράζουν σε χαμηλή τιμή υψηλής ποιότητας ελληνικό λάδι με χαμηλή οξύτητα από περιοχές όπως η Μάνη και η Κρήτη, το οποίο και αναμειγνύουν με άλλα, όπως είναι ευρέως γνωστό.

Ελαιοπαραγωγή: Καμπανάκι σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία-1

Ασθένεια

Η ελαιοπαραγωγή της Ιταλίας το 2018 μειώθηκε περισσότερο από 50% εν συγκρίσει με το 2017, φθάνοντας τις 185.000 τόνους, σύμφωνα με το κρατικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για τα Αγροτικά Προϊόντα και τα Τρόφιμα (ΙSMEA).

Κατά τον πρόεδρο της ιταλικής ένωσης ελαιοπαραγωγών Oliviocola, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Από το 2013, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη ημερίδα η βακτηριολόγος του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, δρ Μαρία Χολέβα, είχε εντοπιστεί στην Απουλία το βακτήριο xyllela fastidiosa, που προσβάλλει μαζικά τα ελαιόδεντρα.

Την τετραετία 2013-2017 φέρεται να είχαν καταστραφεί στην εν λόγω περιφέρεια περισσότερα από ένα εκατομμύριο δένδρα, δηλαδή το 10% των υπαρχόντων ελαιόδεντρων.

Οι Ιταλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι μάλλον το βακτήριο έφθασε στην Απουλία μέσω μολυσμένης πικροδάφνης από την Κόστα Ρίκα, λαμβάνοντας το όνομα «σύμπλοκο της ταχείας παρακμής των ελαιοδένδρων» – πρόκειται για πολύ επικίνδυνο βακτήριο, που προσβάλλει μεγάλο εύρος φυτών και δένδρων.

Το 2018 οι σοβαρές βλάβες από το βακτήριο που προκλήθηκαν στις ελιές της Ιταλίας επιδεινώθηκαν από τους παγετούς.

Οπως παρατηρεί στους Financial Times ο Βίτο Μαρτιέλι, ανώτατος αναλυτής στον βραχίονα πιστώσεων σε αγροτικές επιχειρήσεις της Rabobank, «η παραγωγή λόγω ασθενειών και ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πάρα πολύ ασταθής».

Η Απουλία είναι η κύρια ελαιοπαραγωγός περιοχή της Ιταλίας, προσφέροντας το ήμισυ της συνολικής παραγωγής. Οπότε χρειάζεται και μεγάλη στήριξη για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που προκύπτουν, ενώ αρκετοί ελαιοπαραγωγοί ήδη εγκατέλειψαν τις καλλιέργειές τους, καθώς δεν μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν. Τον Φεβρουάριο, πολλοί συνάδελφοί τους διαδήλωσαν στους δρόμους της Ρώμης – το κίνημα το επονομαζόμενο «πορτοκαλιά γιλέκα». Ζητούν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση και την Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του βακτηρίου και των παγετών, αλλά και κεφάλαια για να διερευνηθεί αυτή η νέα ασθένεια της ελιάς.

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει στους Financial Times ο κ. Μαρτιέλι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τους ελαιοπαραγωγούς και σε Ελλάδα και Ισπανία, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στο Μαρόκο και στην Τυνησία, τις ανερχόμενες δυνάμεις στο ελαιόλαδο, να καλύψουν τα κενά στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή