Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/03/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικό κλίμα στη ΓΣΕΕ

Στην Αθήνα μεταφέρθηκε πλέον το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ ΠΑΜΕ και υπόλοιπων παρατάξεων στη ΓΣΕΕ, που οδήγησε στην ακύρωση του 37ου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας στην Καλαμάτα. Με ισχυρό μάλιστα το ενδεχόμενο η νέα διοίκηση να διοριστεί από τα δικαστήρια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει –ίσως και αύριο– συνεδρίαση της διοίκησης προκειμένου να καθορίσει νέο τόπο και χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, με τους ίδιους βέβαια συνέδρους. Χθες, ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης Γ. Παναγόπουλος (φωτ.) έστειλε επιστολές σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, πρόεδρο της Βουλής και προέδρους κομμάτων ζητώντας επείγουσα συνάντηση. Ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε τη θέση του για επίθεση στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος από το ΠΑΜΕ καθώς και τις καταγγελίες για βία, απειλές, προπηλακισμούς και εκφοβισμούς. Στην αντίπερα όχθη, το ΠΑΜΕ επανέλαβε τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων και επισήμανε πως το συνέδριο πρέπει να γίνει, χωρίς όμως νόθους συνέδρους και εργοδότες…

Στη «χρυσή» πεντάδα των διεθνών αγορών το Χ.Α.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με το Χρηματιστήριο της Σαγκάης αποτελούν τις δύο αγορές με τα μεγαλύτερα κέρδη διεθνώς από τις αρχές της φετινής χρονιάς, έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 18,3% και του 24% αντίστοιχα, σβήνοντας έτσι σημαντικό μέρος των ισχυρών απωλειών του 2018. Και οι δύο δείκτες κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εξίμισι μηνών, έχοντας αφήσει πίσω τους τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος σημειώνει την τρίτη καλύτερη επίδοση διεθνώς από τις αρχές του 2019 με κέρδη 16%, τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB (15,88%) αλλά και τον τουρκικό δείκτη BIST 100 (14,6%).

Υποχώρησαν τα έσοδα, αυξήθηκαν οι δαπάνες

Δεν ξεκίνησε με το δεξί η χρονιά σε ό,τι αφορά το ταμειακό αποτέλεσμα του Δημοσίου (κεντρική διοίκηση), όπως αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΤτE. Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου υποχώρησαν τα έσοδα (7,409 δισ. ευρώ έναντι 8,216 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018), αυξήθηκαν οι δαπάνες (7,973 δισ. ευρώ έναντι 7,265 δισ. ευρώ) και το τελικό αποτέλεσμα ήταν έλλειμματικό (-380 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 843 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018). Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, αλλά σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια.

Αναβάλλεται η εκλογή νέου προέδρου

Ο ΕΦΚΑ, βασικός μέτοχος της Attica Bank, κατά το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ανακάλεσε το αίτημά του για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, επιφυλασσόμενος να επανέλθει όποτε το κρίνει σκόπιμο. Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο στη συνέχεια ομοφώνως αποφάσισε να αναβάλει και την εκλογή νέου προέδρου για την επόμενη συνεδρίασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Περιορίστηκε το κατηγορητήριο

Την απαλλαγή από ένα μέρος των κατηγοριών που τις βαρύνουν για υπόθεση διαφθοράς στην Κύπρο αποφάσισε χθες το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για την Ηλέκτωρ Κύπρου, θυγατρική της Ηλέκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ, την Environplan και τον κ. Θεοφάνη Λώλο, στέλεχος της τελευταίας. Πρόκειται για την υπόθεση με τις πλασματικές χρεώσεις και τις κατηγορίες για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών, για τις οποίες βαρύνεται η εταιρεία, σχετικά με τις συμβάσεις των ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου. Οι κατηγορίες που πλέον εξετάζει το δικαστήριο έχουν μειωθεί σε 83 από 104 που περιλάμβανε το αρχικό κατηγορητήριο. Ως προς τον κ. Θ. Λώλο, το δικαστήριο αποφάσισε την παντελή απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες, ενώ για την Ηλέκτωρ Κύπρου, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει μαρτυρία ή απόδειξη που να στοιχειοθετεί τις κατηγορίες περί απάτης και συνωμοσίας προς καταδολίευση, και την κάλεσε σε απολογία για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή