Η κοινωνική δικτύωση είναι «ασθένεια», λένε Βρετανοί βουλευτές

Η κοινωνική δικτύωση είναι «ασθένεια», λένε Βρετανοί βουλευτές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook, θα πρέπει να θεωρείται ασθένεια, όπως τουλάχιστον αναφέρουν Βρετανοί βουλευτές. Πρόκειται για σαφή ένδειξη των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και της ανησυχίας σχετικά με την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των χρηστών.

Οι πολιτικοί ζήτησαν να πραγματοποιηθούν ενδελεχείς έρευνες όσον αφορά τις συνέπειες της χρήσης των κοινωνικών δικτύων, αλλά, όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους, υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι υποδεικνύουν ότι κάποιοι ιστότοποι όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, οι οποίοι ανταγωνίζονται διαρκώς προσπαθώντας να κάνουν τους χρήστες να δαπανήσουν περισσότερο χρόνο στις πλατφόρμες τους, μπορεί να έχουν «διαβρωτικές» συνέπειες για τα παιδιά.

«Εχει τεράστια σημασία να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους νέους ανθρώπους διασφαλίζοντας ότι θα διατηρηθούν σε καλή υγεία και ασφαλείς όσο βρίσκονται συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο», δήλωσαν οι Βρετανοί βουλευτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μακροχρόνιες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον θα πρέπει να εισαχθεί ένας ορισμός για τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκθεση συντάχθηκε από μια επιτροπή στην οποία μετείχαν αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψυχική υγεία και ευδαιμονία των νέων. Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα συντάχθηκε με την αρωγή της Βασιλικής Εταιρείας για τη Δημόσια Υγεία, η οποία συμμερίζεται τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει ήδη προτείνει να συμπεριληφθεί ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην επόμενη αναθεώρηση του εγχειριδίου της διεθνούς κατάταξης ασθενειών, χαρακτηρίζοντάς τον ψυχική νόσο, κατά την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στα παιχνίδια συγκριτικά με όλες τις άλλες καθημερινές δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα.

Προκειμένου να διαγνωστεί ότι κάποιος πάσχει από εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υποδεικνύει ότι ο ασθενής θα πρέπει να επιδεικνύει σημαντική έκπτωση των προσωπικών, οικογενειακών, κοινωνικών, εργασιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξαιτίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών για περισσότερο από δώδεκα μήνες. Οι Βρετανοί βουλευτές προτείνουν να χρησιμοποιηθεί αντίστοιχος ορισμός για τα άτομα που κάνουν υπερβολική χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον, φυσικά, κάτι τέτοιο επαληθευθεί από την έρευνα. Επίσης, η έκθεση καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να εκδώσει επισήμως υγειονομικές οδηγίες για όσους είναι 24 ετών ή νεότεροι, έτσι ώστε να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέφεραν πολλά θετικά στην κοινωνία, όπως είναι η βελτιωμένη πρόσβαση στις πληροφορίες για τη δημόσια υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή