Ο Θορό και η κλιματική αλλαγή

Ο Θορό και η κλιματική αλλαγή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις διεξοδικές παρατηρήσεις του Ντέιβιντ Θορό βασίστηκε, μεταξύ άλλων, η μελέτη μιας ομάδας ερευνητών από αμερικανικά πανεπιστήμια για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην άνθιση των ανοιξιάτικων αγριολούλουδων. Στα αρχεία του στοχαστή, συγγραφέα και φυσιολάτρη βρέθηκαν καταγραφές σχετικά με την εποχή άνθισης των λουλουδιών και των δέντρων στα μέσα του 19ου αιώνα. Εκτοτε, η θερμοκρασία στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης έχει αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς και η περίοδος ανθοφορίας περιορίζεται, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τα δέντρα αποκτούν φύλλα νωρίτερα και η σκιά τους δεν επιτρέπει στα λουλούδια να φωτοσυνθέσουν, υποστηρίζουν οι μελετητές.

Ξεγελάστε τον εγκέφαλό σας

Μόλις βγήκατε από μια δύσκολη επαγγελματική συνάντηση; Το τελευταίο που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να… χαλαρώσετε, υποστηρίζει η γιατρός και ερευνήτρια Mithu Storoni σε ένα ανατρεπτικό επιστημονικό βιβλίο για την αντιμετώπιση του στρες. «Μπορεί να εγκαταλείψατε τη σκηνή, όμως ο εγκέφαλός σας είναι ακόμη εκεί, και θα συνεχίσει να αναβιώνει ξανά και ξανά τα όσα συνέβησαν», δήλωσε η συγγραφέας σε συνέντευξή της στην Evening Standard. Αντιθέτως, οι στρατηγικές αντιπερισπασμού αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικές – ακούστε μουσική, παίξτε ένα παιχνίδι στο κινητό σας και, κυρίως, φροντίστε να κρατάτε τον οργανισμό σας σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Για τον Χρήστο Οικονόμου

«Για να σώσουμε την Ελλάδα, πρέπει πρώτα να τη χάσουμε», γράφει ο Χρήστος Οικονόμου στο έργο του «Το καλό θα ’ρθει από τη θάλασσα», που από της 12 Μαρτίου κυκλοφορεί επίσης στις ΗΠΑ από τις εκδόσεις Archipelago Books. Μέσω αυτού του οξύμωρου, σημειώνει στην κριτική της για τους New York Times, η Φανή Παπαγεωργίου, επεξεργάζεται ο συγγραφέας τo αβέβαιο μέλλον της πατρίδας του σε αυτή τη συλλογή τεσσάρων διηγημάτων, στα οποία αποτελεί συνδετικό κρίκο η κρίση, ηθική και οικονομική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή