Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – Υψηλού συμβολισμού η παρουσία Πομπέο

Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – Υψηλού συμβολισμού η παρουσία Πομπέο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αγωγός EastMed, για τον οποίο θα υπογραφεί και διακρατική συμφωνία, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα, με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, να προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνάντηση.

Η Συνάντηση Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και θα υπάρξουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Στη συνέχεια, στις 20:30, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η συμμετοχή Πομπέο αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και την εδραίωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, που σηματοδότησαν οι νέες ανακαλύψεις της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην Κύπρο και τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στη Μεγαλόνησο αλλά και των νέων ερευνών σε παραχωρήσεις στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και στην Ελλάδα, νοτιοδυτικά της Κρήτης, δημιουργούν μια νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που διευκολύνει σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ο αγωγός ΕastMed.

Οι προσδοκίες για τον μετασχηματισμό της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου και βασική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης δείχνουν να επιβεβαιώνονται, και μαζί οι προσδοκίες για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ΕastMed μέσω του οποίου η Ελλάδα θα ενισχύσει τον ρόλο της ως διαμετακομιστικού ενεργειακού κέντρου, που εγκαινίασε με τον αγωγό Τap. Eλλάδα – Κύπρος και Ισραήλ, αλλά και Αίγυπτος, επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα το ενδιαφέρον τους για τον ΕastMed σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας στο περιθώριο του συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον των ΗΠΑ. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες.

Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μάικ Πομπέο, θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. 

Όπως υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι που, όπως παρατηρούν, αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. 

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή