Αν. Γκουρία: Πρέπει να κάνετε κουπί κόντρα στο ρεύμα

Αν. Γκουρία: Πρέπει να κάνετε κουπί κόντρα στο ρεύμα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εύσημα στον ελληνικό λαό απέδωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ανχελ Γκουρία, προειδοποιώντας την ίδια ώρα για τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένη η ελληνική οικονομία, λόγω των αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία.

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρία σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του διεθνούς οργανισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστιες θυσίες και πολλή δουλειά από τους Ελληνες, που είχαν αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αν και παραδέχθηκε ότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δεν ήταν και το πλέον ανταγωνιστικό, υποστήριξε πως η υπερκάλυψη της έκδοσης έδειξε ότι οι επενδυτές έχουν όρεξη.

Ο κ. Γκουρία εμφανίστηκε ανήσυχος για τις επιπτώσεις των εμπορικών πολέμων στην παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας ότι ο ΟΟΣΑ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη σχετικά με την Ευρώπη και άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα έπρεπε ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης να είναι στο 4%. Είναι όμως 3,3% και μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω, στο 3,2%. Οι εμπορικοί πόλεμοι όπως αυτός ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και άλλοι προκαλούν αβεβαιότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Οι μεν καταναλωτές αποταμιεύουν και δεν ξοδεύουν, οι δε επιχειρηματίες ματαιώνουν επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, ειδικά, στις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία. Ο,τι συμβαίνει γύρω από την Ελλάδα, θα επηρεάζει και την Ελλάδα. Είστε αναγκασμένοι να κάνετε κουπί κόντρα στο ρεύμα».

Στα θετικά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ συμπεριέλαβε τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι «τώρα μπορείτε να πληρώνετε τους τόκους κι έτσι δεν θα αυξάνεται το χρέος και παράλληλα θα ανακάμπτει και η οικονομία», καθώς και τη μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, επισήμανε και αυτός την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ερωτηθείς σχετικά για το ποια θεωρεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση για την προσέλκυση επενδύσεων υποστήριξε ότι είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ο ίδιος επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απουσία σχετικής πολιτικής και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της παρούσας κυβέρνησης, όπως είναι η ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων, η υλοποίηση του κτηματολογίου, η χάραξη των αιγιαλών, η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Από την άλλη, πάντως, χαρακτήρισε σοβαρό πρόβλημα τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει εάν ο ρυθμός ανάπτυξης 2% είναι ικανοποιητικός για την ελληνική οικονομίας, υποστήριξε ότι το 2% είναι πράγματι χαμηλό, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. «Να γνωρίζετε ότι μπορεί να αποτελέσουμε την έκπληξη στην Ευρώπη».

Χθες βράδυ, οι υπουργοί που συμμετέχουν στη σύνοδο παρακάθισαν σε δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η υπουργική σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή