Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την εγκυμοσύνη

Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την εγκυμοσύνη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει σοβαρά το νεογέννητο, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα, ενώ μέχρι πρότινος υποβαθμίζονταν οι συνέπειες της παθητικής κατανάλωσης οινοπνεύματος για τα μωρά. Παράλληλα, η ίδια μελέτη υπογραμμίζει ότι συχνά ακόμη και όσοι δεν πίνουν υποφέρουν από τις παράπλευρες συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ: από τα ατυχήματα στον δρόμο που προκαλούν μεθυσμένοι οδηγοί μέχρι τις βιαιοπραγίες για τις οποίες συχνά ευθύνεται το αλκοόλ· εξίσου επηρεάζονται και τα αθώα αγέννητα παιδιά από μητέρες που πίνουν. Ολα αυτά προκύπτουν από τη σημαντική έρευνα περί παθητικής κατανάλωσης αλκοόλ που διενήργησε το Ινστιτούτο του Μονάχου για την Ερευνα της Θεραπείας και η οποία δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό BMC Medicine.

Οι επιστήμονες υπό τον Λούντβιχ Κράους εκτιμούν ότι, με βάση διεθνείς μελέτες, περίπου 12.650 παιδιά γεννήθηκαν στη Γερμανία το 2014 με σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, εκ των οποίων τα 3.000 είχαν σύνδρομο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη γέννησή τους (FAS). «Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι», εξήγησε ο Κράους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά είναι λιποβαρή, κάνουν περιορισμένες κινήσεις, επιδεικνύουν διαταραχές στη συμπεριφορά, έχουν δυσλειτουργίες στη μνήμη, στην κατανόηση και στην προσοχή. «Τα προβλήματα είναι παρόμοια με αυτά του παθητικού καπνίσματος», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης. Κατά τη γνώμη του Κράους, το «κλειδί» είναι η καλύτερη πρόληψη. Οχι μόνο η ενημέρωση των εγκύων για τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στα νεογέννητα μωρά τους, αλλά και αυστηρές ποινές, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων στους δρόμους. Από τους 2.675 αθώους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους, οι 1.214 ήταν θύματα μεθυσμένων οδηγών. Την ίδια στιγμή, από τις 368 ανθρωποκτονίες, οι 55 διαπράχθηκαν από δράστες που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

To πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα οξύ στη Γερμανία, βάσει συγκριτικών μελετών με άλλες χώρες. Ενώ σε πολλές χώρες μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ τα προηγούμενα χρόνια, στη Γερμανία η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση καθαρού οινοπνεύματος έχει αυξηθεί από 12,9 λίτρα το 2010 σε 13,4 λίτρα το 2016, σύμφωνα με τα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 237 εκατ. άνδρες και 46 εκατ. γυναίκες παρουσιάζουν πρόβλημα αλκοολισμού, με την πλειοψηφία εξ αυτών να ζει στην Ευρώπη και στην αμερικανική ήπειρο (Βόρειο και Νότιο Αμερική).

Το οινόπνευμα θεωρείται μακράν το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό: ήδη από το 2010 ο Βρετανός ψυχίατρος Ντέιβιντ Νατ του Imperial College στο Λονδίνο είχε υπολογίσει τις επιπτώσεις από την κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα. Κατέληξε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες για έναν πότη και το περιβάλλον του είναι πολύ σοβαρότερες από πολύ πιο ποινικοποιημένες ουσίες, όπως η ηρωίνη, το κρακ και η κοκαΐνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή