Ο εγκέφαλος ανιχνεύει το μαγνητικό πεδίο

Ο εγκέφαλος ανιχνεύει το μαγνητικό πεδίο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να φαίνεται σαν ξεχωριστή δύναμη κάποιου υπερήρωα, αλλά, σύμφωνα με επιστήμονες, ο ανθρωπος διαθέτει την ικανότητα να ανιχνεύει το μαγνητικό πεδίο της Γης. Πολλά ζώα, από τα περιστέρια μέχρι τις χελώνες, χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο προκειμένου να προσανατολιστούν, ενώ –όπως έδειξαν οι έρευνες– τα βοοειδή επιθυμούν να ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο όταν στέκονται στα βοσκοτόπια. Ακόμα και οι σκύλοι φαίνονται να το χρησιμοποιούν όταν αφοδεύουν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστο κατά πόσον ο άνθρωπος μπορούσε να διαισθανθεί το μαγνητικό πεδίο. Τώρα, οι επιστήμονες διαθέτουν στοιχεία, τα οποία υποδεικνύουν ότι πράγματι αυτό συμβαίνει.

«Δεν έχουμε απολέσει ως είδος το σύστημα διαίσθησης του μαγνητικού πεδίου που διέθεταν οι πρόγονοί μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια», τόνισε ο καθηγητής Τζόσεφ Κίρσβινκ, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. «Αποτελούμε μέρος της μαγνητικής βιόσφαιρας της Γης».

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση eNeuro, Αμερικανοί και Ιάπωνες επιστήμονες αφηγούνται πώς κατέληξαν στην ανακάλυψή τους, αφού κατασκεύασαν έναν εξάπλευρο κλωβό, οι πλευρές του οποίου ήταν κατασκευασμένες από αλουμίνιο έτσι ώστε να μην υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Στα τοιχώματα υπήρχαν και ελάσματα μέσα από τα οποία περνούσαν ρεύματα δημιουργώντας ένα μαγνητικό πεδίο ανάλογο με της Γης. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα εισέρχονταν στον κλωβό και κάθονταν σε μια ξύλινη καρέκλα στο σκοτάδι με το πρόσωπο στραμμένο προς τον Βορρά. Την ίδια στιγμή υποβάλλονταν και σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Σε κάποια στάδια του πειράματος τα μαγνητικά πεδία δημιουργούνταν προς μία κατεύθυνση, ενώ σε άλλα εναλλάσσονταν. Κάποιες φορές, οι συσκευές έμπαιναν σε λειτουργία, αλλά δεν δημιουργείτο μαγνητικό πεδίο, γεγονός που σήμαινε ότι ο εθελοντής εκτίθετο μόνο στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Οπως διαπιστώθηκε, σε δεδομένες χρονικές στιγμές καταγραφόταν μείωση στα εγκεφαλικά κύματα Αλφα των εθελοντών, κάτι που σήμαινε ότι ο εγκέφαλος επεξεργαζόταν πληροφορίες. Aυτό συνέβαινε όταν το μαγνητικό πεδίο μεταβάλλονταν, γεγονός που υποδείκνυε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορούσε να διαισθανθεί τις μεταβολές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή