Ερντογάν εναντίον Ευρωπαίων

Ερντογάν εναντίον Ευρωπαίων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επίθεση εναντίον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τες ότι δεν αντέδρασαν όπως θα όφειλαν στη σφαγή μουσουλμάνων από χριστιανό, ακροδεξιό εξτρεμιστή στη Νέα Ζηλανδία.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η Ευρώπη έμεινε σιωπηλή» και ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την τραγωδία με «ύπουλο» τρόπο. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να εμποδίσει, τελικά, την ένταξη της χώρας του γιατί «την έχει ανάγκη». Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μη δεσμευτική απόφαση με την οποία καλούσε την Κομισιόν να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα.

«Θα πληρώσεις»

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, στο Ερεγλί της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν κάλεσε τη Νέα Ζηλανδία να επαναφέρει τη θανατική ποινή και να την επιβάλει στον Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ, δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής στην πόλη Κράισττσερτς, που άφησε πίσω της 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Μάλιστα, δεν δίστασε να απειλήσει τον δράστη ότι σε κάθε περίπτωση θα βρει την τύχη που, κατά τη γνώμη του Ερντογάν, του αξίζει. «Θα πληρώσεις γι’ αυτό. Αν η Νέα Ζηλανδία δεν το κάνει, εμείς ξέρουμε πώς να σε κάνουμε να πληρώσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», διακήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για «τον έναν ή τον άλλο τρόπο» της τιμωρίας. Επιπλέον, ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη δική του χώρα, ανοίγοντας εκ νέου ένα θέμα που είχε θέσει αρχικά για τους υπαίτιους του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Στην ίδια συγκέντρωση, ο Ερντογάν πρόβαλε και πάλι μικρό απόσπασμα από το βίντεο της τρομοκρατικής επίθεσης που είχε αναρτήσει στο Facebook ο ίδιος ο δράστης, παρά τις ενστάσεις της Νέας Ζηλανδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς είχε διαμαρτυρηθεί για προηγούμενη προβολή του βίντεο σε προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή έθετε σε κίνδυνο πολίτες της Νέας Ζηλανδίας στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν, που έχει κερδίσει εγκωμιαστικά σχόλια στη χώρα της και διεθνώς για την αντιμετώπιση της τραγωδίας, κάλεσε χθες τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης να μην αναφέρουν ούτε καν το όνομα του δράστη, ώστε να μην του χαρίσουν τη δημοσιότητα που τόσο επιζητεί.

«Είναι τρομοκράτης. Είναι εγκληματίας. Είναι εξτρεμιστής. Ωστόσο, όσο μιλάω εγώ, θα παραμένει ανώνυμος», είπε η Αρντερν κατά τη διάρκεια ομιλίας της από το βήμα της Βουλής, που χαρακτηριζόταν από πάθος αλλά και αλύγιστη αποφασιστικότητα.

Επιπλέον, η Τζασίντα Αρντερν εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι, παρά τα διαβήματα της κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Facebook, το επίμαχο βίντεο που ανέβασε ο δράστης δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. «Παρότι μας έδωσαν διαβεβαιώσεις, η τελική ευθύνη εξακολουθεί να τους βαρύνει», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απηύθυνε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή