Σε αναζήτηση στρατηγικής η Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα

Σε αναζήτηση στρατηγικής η Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των ηγετών στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, ενόψει της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ιταλία και τη Γαλλία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τελεί σε αναζήτηση στρατηγικής απέναντι στην Κίνα, την ώρα που το Πεκίνο καλλιεργεί στενές σχέσεις με κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία. Κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Ρώμη, ο Κινέζος πρόεδρος θα υπογράψει μεγάλες συμφωνίες ένταξης της Ιταλίας στο κινεζικό πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομής, που είναι γνωστό ως «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ) της Κίνας, Γουάνγκ Γι, είχε άτυπες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στις Βρυξέλλες. Ηταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς οι δύο πλευρές προετοιμάζονται εντατικά για τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Κίνας στις 9 Απριλίου.

Στο εσωτερικό της Ε.Ε., οι ζυμώσεις αφορούν την ενδεδειγμένη εμπορική πολιτική απέναντι στην Κίνα, με έννοια-κλειδί την αμοιβαιότητα. Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι η πρόσβαση των κινεζικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να περιοριστεί, ώστε να είναι στα ίδια επίπεδα με την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά.

Επειτα από χρόνια πολιτικής ανοικτών θυρών απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε την Κίνα ως «συστημικό ανταγωνιστή», αν και κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στην εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Κινέζο ΥΠ.ΕΞ. Γουάνγκ Γι έγινε λόγος περί στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας σε μια σειρά τομέων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή