Επίθεση αγνώστων σε ασυνόδευτα ανήλικα στον Δήμο Κόνιτσας

Επίθεση αγνώστων σε ασυνόδευτα ανήλικα στον Δήμο Κόνιτσας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα περισταστικά ξενοφοβίας και βίαιων επιθέσεων κατά των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αγνωστοι με κουκούλες επιτέθηκαν προχθές σε ασυνόδευτα ανήλικα στον Δήμο Κόνιτσας, τα οποία έπαιζαν μπάλα σε κοινόχρηστο χώρο, τραυματίζοντας το ένα από αυτά. Ταυτόχρονα στη Σάμο, ο σύλλογος γονέων του δημοτικού στο Βαθύ, όπου τα παιδιά δεν προσέρχονται στα μαθήματά τους για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά καλεί και όλα τα σχολεία της Σάμου να ακολουθήσουν στην αποχή προκειμένου τα παιδιά των προσφύγων να μην πάνε σχολείο.

Παράλληλα, μετά τη ρατσιστική επίθεση στους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο ξενοδοχείο Βερόρι στα Βίλια την προηγούμενη Κυριακή, το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του αποφάσισε ότι ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Στην απόφαση αναφέρεται ότι το δημοτικό συμβούλιο «διαμαρτύρεται για τη μεταφορά των προσφύγων χωρίς καμία ενημέρωση και καμία δημοκρατική ευαισθησία, αν και είχαμε και παλιότερα εκφράσει την αντίθεσή μας» και ζητά «την απομάκρυνση όσων έχουν έρθει».

Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, το οποίο κληρονόμησαν πρόσφατα μετά τον θάνατο των δύο προηγούμενων ιδιοκτητών, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα κατά του ανθρώπου που μίσθωσε το κτίριο στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο δήμαρχος της Κόνιτσας, από την πλευρά του, καταδίκασε άμεσα την επίθεση στους εφήβους οι οποίοι φιλοξενούνται ως ασυνόδευτοι ανήλικοι σε δομή της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, που λειτουργεί στην πόλη. Μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι «οι πολίτες της Κόνιτσας έχουν αποδείξει με τη στάση τους ότι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τους πρόσφυγες». Πρόσθεσε ότι δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί σε σενάρια που αφορούν την ταυτότητα των δραστών, ωστόσο θα συνδράμει τις επίσημες έρευνες. «Θα συνεργαστώ με τις αρχές, έτσι ώστε να ταυτοποιηθούν αυτοί που το έκαναν», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Μετανάστευσης αντέδρασε με ανοιχτή επιστολή. Συγκεκριμένα, χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, με επιστολή του προς τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων Σάμου, τους ζήτησε να απομονώσουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. «Μιλώντας ως γονέας και όχι ως υπουργός, θέλω να τονίσω ότι αυτή η συμπεριφορά και στάση είναι εσφαλμένη και με βρίσκει απολύτως αντίθετο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αποχή από τα μαθήματα βλάπτει πρώτα και κύρια τα παιδιά της Σάμου. Στην ίδια επιστολή, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα περιστατικά έντονων αντιδράσεων και βίας σε άλλες περιοχές της χώρας που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι τα πολλαπλά επεισόδια αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ρατσιστικές επιθέσεις και όχι για αντίδραση των πολιτών στο δυσανάλογο, όπως παραδέχεται, βάρος που έχει υποστεί το νησί της Σάμου στο προσφυγικό. «Το ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού σε ένα νησί με δημοκρατικό φρόνημα, άσχετα με το ποια πολιτική παράταξη υποστηρίζει ο καθένας και η καθεμιά», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή