Ανοδικά οι μισθοί στην Ευρωζώνη, παρά την επιβράδυνση

Ανοδικά οι μισθοί στην Ευρωζώνη, παρά την επιβράδυνση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και το δυσοίωνο παγκόσμιο περιβάλλον το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι μισθοί των εργαζομένων της Ευρωζώνης σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2009. Πρόκειται για αύξηση των μισθών 2,3% κατά μέσον όρο, ενώ παράλληλα το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,8%, αλλά το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας κατά 4,6%, φέρνοντας τη συνολική αύξηση του κόστους της εργασίας στο 2,5%.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, που σκιαγραφεί ανάλογη εικόνα και για το σύνολο της Ε.Ε. των 28 χωρών-μελών, όπου το ωρομίσθιο αυξήθηκε 2,8% κατά μέσον όρο. Πρόκειται για ανοδική πορεία που συνεχίζεται σταθερά καθώς το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους είχαν προηγηθεί ανάλογες αυξήσεις των ημερομισθίων κατά 2,5% στην Ευρωζώνη και κατά 2,6% στο σύνολο της Ε.Ε. Η αύξηση επιβραδύνθηκε στο 2,4% στη Γερμανία, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Την πλέον θεαματική βελτίωση σημείωσαν οι μισθοί σε μια χώρα που πέρασε τη δοκιμασία του μνημονίου, την Πορτογαλία, όπου το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 10,8% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 18,5%.

Σημαντικές ήταν, πάντως, και οι αυξήσεις των μισθών σε ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η δεύτερη οικονομία της, η Γαλλία, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,9% και το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας κατά 3,9%. Εφεραν έτσι τη συνολική αύξηση του κόστους της εργασίας στο 2,5%. Σχολιάζοντας ειδικότερα τις εξελίξεις στη γαλλική αγορά εργασίας και στη γαλλική οικονομία, ο Κλάους Βίστεζεν, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, τόνισε πως «βελτιώνονται τα θεμελιώδη μεγέθη για τους Γάλλους καταναλωτές. Εχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος στη διάρκεια της οποίας οι μισθοί ήταν στάσιμοι και οι φόροι αυξάνονταν». Μιλώντας, άλλωστε, στους Financial Times ο Τζακ Αλεν, οικονομολόγος της Oxford Economics, χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την αύξηση που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι μισθοί και το κόστος της εργασίας και όπως υπογράμμισε είναι γενικευμένη σε όλους τους τομείς και σε πάρα πολλές χώρες. Σημαντική ήταν η αύξηση του κόστους της εργασίας και στην Ολλανδία, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,3% και το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας κατά 4,3%. Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη Ε.Ε., η μεγαλύτερη αύξηση μισθών κατεγράφη στη Ρουμανία με 13,1% και στη Λετονία με 11,8%. Οι αυξήσεις των μισθών σημειώθηκαν σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, με την υψηλότερη, και συγκεκριμένα κατά 2,5%, να καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών και να ακολουθούν με 2,4% ο κατασκευαστικός τομέας και με 1,9% η βιομηχανία. Σημειωτέον ότι μοναδική χώρα της Ε.Ε. στην οποία σημειώθηκε μείωση μισθών και συγκεκριμένα κατά 0,5% ήταν η Μάλτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή