Ενα εκλεράκι με ελληνικό ρυζόγαλο κέρδισε τον διαγωνισμό «MaziChef»

Ενα εκλεράκι με ελληνικό ρυζόγαλο κέρδισε τον διαγωνισμό «MaziChef»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις επτά και κάτι το βράδυ της Δευτέρας είχε σχηματιστεί ουρά έξω από τη γαλλική πρεσβεία. Οι περαστικοί αναρωτιούνταν τι είδους δεξίωση είχε ο Γάλλος πρέσβης με τόσο μεγάλη δημοφιλία, για να λάβουν την απάντηση πως γίνεται διαγωνισμός για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ. «Μα εκλέρ; Δηλαδή εννοείτε το γλυκό;» συνέχιζαν ορισμένοι. «Ναι, ναι, πάμε να ψηφίσουμε στον τελικό», έλεγαν όσοι περίμεναν υπομονετικά στη Βασιλίσσης Σοφίας, προκαλώντας ακόμα περισσότερα σχόλια. Σε λίγο άνοιξαν οι πόρτες και το πλήθος πέρασε το κατώφλι για να δοκιμάσει τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι τέσσερις φιναλίστ του διαγωνισμού «MaziChef».

Ο θεσμός «MaziChef», με στόχο τη ζεύξη ελληνικής και γαλλικής γαστρονομίας, ξεκίνησε πέρυσι στο πλαίσιο του καθιερωμένου παγκοσμίως «Gout de France – Good France». Το 2018 ο διαγωνισμός είχε θέμα το καλύτερο μακαρόν φτιαγμένο από αγνά ελληνικά υλικά. Φέτος συνεχίστηκε με μια ακόμα παραδοσιακή γαλλική λιχουδιά που μεταμορφώθηκε από τα χέρια επαγγελματιών και ερασιτεχνών Ελλήνων ζαχαροπλαστών. O πρώτος γύρος ανέδειξε τέσσερις διακριθέντες σε αντίστοιχες πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πάτρα. Αυτοί οι φιναλίστ πήραν μέρος στον μεγάλο τελικό της πρεσβείας, όπου εκτός από τους ειδικούς ψηφίζει και το κοινό, κοντολογίς οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι. Οι υποψήφιοι είχαν ετοιμάσει 600 εκλέρ, ο καθένας στην κουζίνα της πρεσβείας υπό την επίβλεψη του Ελληνογάλλου σεφ της, Ζαν Μαρί Χοφμάν. Στην κριτική επιτροπή πήραν μέρος βέβαια και άλλοι Ελληνες και Γάλλοι σεφ, καθώς και ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί.

Ενα εκλεράκι με ελληνικό ρυζόγαλο κέρδισε τον διαγωνισμό «MaziChef»-1

Ο «δικός» μας Στέλιος Παρλιάρος με τον σεφ της γαλλικής πρεσβείας, Ελληνογάλλο Ζαν Μαρί Χοφμάν.

Οι πάγκοι με τα διαγωνιζόμενα καλούδια ήταν μόλις ανέβαινε κανείς την αριστοκρατική σκάλα της πρεσβείας, με τους φιναλίστ να εξηγούν υπομονετικά τι υλικά χρησιμοποίησαν. Εχουμε και λέμε: εκλέρ με λευκή σοκολάτα, αυγοτάραχο και τζελ λεμόνι του Παναγιώτη Κατάκη από τα Χανιά, εκλέρ με ρυζόγαλο της Λίζας Μάτσα από την Αθήνα, εκλέρ με μους φέτα και χαλούμι, χωριάτικο φύλλο και ζελέ μαυροδάφνη του Πατρινού Λάζαρου Πολίτη και εκλέρ με γιαούρτι, φιστίκι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Θεσσαλονικιού Κωνσταντίνου Τσενεκίδη. Ισα που πρόλαβα να δοκιμάσω, διότι η κοσμοσυρροή ήταν τέτοια που δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα. Παρέες διχάστηκαν μεταξύ τους για το θέμα της καλύτερης γεύσης, την ώρα που η διάφανη κάλπη που είχε στηθεί εντός της σάλας γέμιζε από λευκά χαρτάκια. Η διαδικασία ήταν αδιάβλητη, καθώς τα άγρυπνα μάτια της προξένου Σελίν Πενταρίς έβλεπαν ποιος πήγαινε να ψηφίσει δυο φορές. Εγώ αγάπησα το εκλέρ φιστίκι που ήταν δροσερό και αιθέριο. Το ψήφισα δαγκωτό (κυριολεκτικά), πλην όμως νικήτρια αναδείχθηκε η γλυκύτατη Λίζα Μάτσα που αξιοποίησε το ρυζόγαλο. Αξια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή