Απαντήσεις περιμένει η Γαλλία από τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία

Απαντήσεις περιμένει η Γαλλία από τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία, από τις κύριες χώρες που συμμετέχουν στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από την Ουάσινγκτον αναφορικά με τα σχέδια των ΗΠΑ για την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί βρέθηκε στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα με στόχο να συγκεντρώσει λεπτομέρειες από Αμερικανούς αξιωματούχους αναφορικά με την ιδέα δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

Τον Δεκέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την αποχώρηση όλων των αμερικανών στρατιωτικών από τη Συρία, ανακοινώνοντας την ήττα της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως περίπου 400 στρατιωτικοί θα έμεναν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 σε μια βάση στη νότια Συρία. Σήμερα, ο Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του για παραμονή 400 στρατιωτικών στη Συρία, έπειτα από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, την οποία προέβλεψε ότι μπορεί να συμβεί μέχρι και το τέλος της ημέρας.

«Η κα Παρλί ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Αμερικανούς και να προσπαθήσει να πάρει απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα: Αν θα διατηρηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία; Ποιο θα είναι το περίγραμμα αυτής της παρουσίας; Ποια θα είναι η αποστολή; Ποια θα είναι η ισχύς της;», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα…Στη βάση των πληροφοριών που δεν έχουμε λάβει ακόμη, ο πρόεδρος (Μακρόν) θα αποφασίσει για τη δυνατότητα της συνεισφοράς της συνδρομής της Γαλλίας», πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί θα αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής δύναμης περίπου 800 με 1.500 στρατευμάτων από τις σύμμαχες ευρωπαϊκής χώρες για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

Ωστόσο, η ιδέα έχει γίνει δεκτή με επιφυλάξεις από τις ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον και κυρίως από την Γαλλία, που διαθέτει 1.200 στρατεύματα στην συμμαχία.

Ο Λε Ντριαν παράλληλα τόνισε ότι επίκειται η πτώση της Μπαγούζ, τελευταίου θύλακα του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, ωστόσο τόνισε ότι οι τζιχαντιστές θα δραπετεύσουν σε άλλες χώρες, όπως στο Αφγανιστάν.

Οι Κούρδοι μαχητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της αραβοκουρδικής πολιτοφυλακής η οποία με τη στήριξη των ΗΠΑ μάχεται εδώ και μήνες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πλέον είναι πολύ κοντά στο να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές και από την Μπαγούζ.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που ήταν οι καλύτεροι σύμμαχοί μας στην μάχη στο πεδίο κατά του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στους SDF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή