Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ύστερα από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις με άνοδο. Τη μεγαλύτερη κάμψη εμφάνισε η Φρανκφούρτη, με τον δείκτη DAX να κλείνει -1,57% κυρίως λόγω της Bayer και της BMW. Στην αμερικανική αγορά η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που αποφάσισε τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα, χωρίς πρόβλεψη για αυξήσεις τους εντός του 2019. Λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς ο Dow Jones είχε άνοδο 0,14% και ο S&P 500 κατά 0,33%.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600, αν και χθες στη διάρκεια των συναλλαγών είχε φθάσει πλησίον ρεκόρ εξαμήνου, τελικώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,9%. Η τιμή της μετοχής της Bayer κατακρημνίσθηκε λόγω δεύτερης δικαστικής απόφασης περί ύπαρξης καρκινογόνων ουσιών στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, που εξαγόρασε πέρυσι. Η BMW προέβλεψε μείωση κερδών κατά 10% και πλέον φέτος, και η μετοχή της υποχώρησε 4% χθες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,45%, με -0,80% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,47% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -0,91% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Η στερλίνα αποδυναμώθηκε λόγω αιτήματος για μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 30 Ιουνίου και των αντιδράσεων ευρωπαϊκών κύκλων. H στερλίνα εξασθένησε ως προς το δολάριo έως και 1% στο 1,3147 δολάριο και μετά ενισχύθηκε στο 1,3170 δολάριο.

Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων οι επενδυτές είχαν εστιάσει την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Fed. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα εξετάσουν εις βάθος την ανακοίνωσή της να αντλήσουν στοιχεία για το πόσο υπομονετική θα είναι προ της επόμενης αύξησης επιτοκίων. Oι αποδόσεις των ομολόγων των ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών υποχώρησαν. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών εξασθένησαν κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 0,08%, ενώ εκείνες των αντίστοιχων γαλλικών κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,45%. Η τιμή του αργού Ν. Υόρκης εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα τετραμήνου.

Τα στοιχεία έδειξαν μειωμένες προμήθειες πετρελαίου στις ΗΠΑ, αν και η περαιτέρω άνοδος της τιμής ανακόπηκε λόγω ανησυχιών για τη διεθνή οικονομία και τον αντίκτυπο της σινοαμερικανικής εμπορικής διένεξης. Το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε κατά 1,9% στα 57,93 δολάρια το βαρέλι και κατά 0,87% το Brent, στα 68,20 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή